U Srebrenici organizirani mirni protesti podrške Ćamilu Durakoviću

Ispred zgrade Općine Srebrenica danas su organizirani mirni protesti podrške Ćamilu Durakoviću, koji je dao ostavku na poziciju općinskog načelnika nakon što je Skupština općine Srebrenica smijenila direktora JZU Dom zdravlja Srebrenica Nenada Miloševića.

Okupljeni građani su nosili transparente podrške načelniku u ostavci i smijenjenom direktoru Miloševiću.

Jedan od demonstranata Mehmedalija Salkić kaže da je došao dati podršku načelniku Durakoviću i dr. Nenadu Miloševiću, jer “i jedan i drugi valjaju narodu”, te je ustvrdio “da oni što ih smjenjuju ne žive u Srebrenici”.

Zamjenica općinskog načelnika Biljana Rakić smatra da je izuzetno dobro što načelnik ima podršku građana Srebrenice, s obzirom na njegov rad i zalaganje za Srebrenicu.

Ona smatra da su se predstavnici političkih stranaka u Skupštini općine Srebrenica trebali usaglasiti s načelnikom prije iznošenja svojih stavova na sjednici Skupštine općine, ali bez obzira na sve, navela je, ona će poštivati skupštinske odluke.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić je rekao da je on 1992. godine “branio svoj narod u Srebrenici, te da niko ne može prisvojiti Srebrenicu da je njegova”.

Također tvrdi “da oni koji su se okupili ispred zgrade Općine su oni koji su bili i 1992. godine protiv njega”.

Ranije je izjavio da je Izvršni odbor SDA Srebrenica donio odluku da podrži inicijativu o smjeni direktora JZU “Dom zdravlja” Srebrenica, te da ne vidi ništa sporno u tome.

“Skupština općine i imenuje i razrješava direktore, tako da ne znamo zašto se načelnik toliko zalaže za direktora ove zdravstvene ustanove. On je izvršna vlast i treba se tim baviti”, izjavio je ranije Fejzić.

Građani općine Srebrenica i korisnici usluga JZU “Dom zdravlja” iznijeli su zahtjeve načelniku Općine, predsjedniku i odbornicima Skupštine općine u pismenoj formi.

Traže da do 30. septembra bude održana vanredna sjednica Skupštine na kojoj će biti stavljena van snage odluka o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića.

Traže i smjenu potpredsjednika Skupštine općine Hamdije Fejzića, raspuštanje komisije za dodjelu tuđe pomoći i njege i razrješenje dužnosti njenog predsjednika, te da tužiteljstva RS-a i BiH stave u prioritete krivične prijave o kriminalnim radnjama s područja Srebrenice.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*