Vijeće ministara BiH: Koliko će biti neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika?

Vijeće ministara BiH bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra Nacrt zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Trebao bi biti razmatran i Nacrt osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Ove dvije tačke bile su na dnevnom redu prošlosedmične sjednice Vijeća ministara BiH, ali je tada odlučeno da budu ostavljene za narednu sjednicu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je novinarima da se nada da će Vijeće ministara BiH usvojiti oba ta dokumenta.

Dodala je kako su bili potrebni određeno razumijevanje i pojašnjenja pojedinih odredbi tih dokumenata, te da misli da su oni u međuvremenu usaglašeni.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o odobravanju Projekta nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru.

Predviđeno je i razmatranje Prvog periodičnog izvještaja BiH o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta koji se odnosi na prodaju djece, dječiju prostituciju i dječiju pornografiju.

Također, trebao bi biti razmatran i Prvi periodični izvještaj BiH o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta Ujedinjenih naroda koji se odnosi na uključivanje djece u oružane sukobe, sa zaključnim razmatranjima Komiteta za prava djeteta Ujedinjenih naroda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*