Za svaku transakciju veću od 200 KM mora postojati dokaz

Svaki iznos veći od 200 KM koji poslovni subjekt isplaćuje fizičkoj osobi po novoj uredbi koja određuje uslove i način plaćanja između učesnika u platnom prometu u gotovom novcu, moraće se knjižiti i prikazati kroz knjigovodstvene papire.

Ova odluke koju je donijela Vlada FBiH, pravne osobe, s obzirom da moraju voditi blagajničko poslovanje, nemaju ograničenja u smislu visine novca koji se drži u blagajni, visine isplate i visine naplate.

U obavljanju djelatnosti poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za isplate penzija, primanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim osobama iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Također se može isplatiti akontacija putnih troškova i dnevnici za službena putovanja, isplate naknada i drugih primanja koja se ne smatraju dohotkom i ne podliježu oporezivanju skladno propisima koji regulišu porez na dohodak, otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičke osobe, isplata štete fizičkoj osobi po osnovi osiguranja imovine i osoba ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM.

(NN/vecernji.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*