Afera Folksvagen – predvorje mega skandala

Evropska federacija za transport navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u prosjeku oko 40 odsto više ugljen-dioksida nego što testovi pokazuju. To tijelo je navelo u izveštaju da je najnovija situacija sa Folksvagenom samo dio skandala širih razmjera, prenosi Rojters.

U izvještaju se navodi i da nije dokazano da su drugi proizvođači automobila koristili uređaje slične Folksvagenovim za manipulaciju emisijama štetnih gasova, ali da između laboratorijskih testiranja i same vožnje postoji velika razlika u emisiji ugljen-dioksida i azot-oksida, i to u tolikom obimu da je potrebno pokretanje dodatne istrage kako bi se utvrdilo šta proizvođači rade da bi maskirali CO2.

Analizom je utvrđeno da pojedini modeli Mercedesa, BMW-a i Pežoa, koriste oko 50 odsto više goriva nego što proizvođači tvrde. Potrošnja goriva je povezana sa emisijom ugljen-dioksida, pa veća potrošnja goriva znači veću emisiju štetnih gasova.

VW je prošle nedelje saopštio da je njegovih oko 11 miliona automobila širom svijeta pogođeno skandalom oko lažiranja podataka o emisiji izduvnih gasova.

Folksvagen je danas suspendovo direktore svojih ključnih brendova “audija” i “poršea” zadužene za sektor istraživanja i razvoja, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom.

Nadzorni odbor VW-a je prošlog petka odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko VW-ovog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova, prenosi Rojters.

Akcije VW-a su, kako izvještava AFP, jutros nastavile da padaju na Frankfurtskoj berzi, potonuvši 6,6 odsto na 100,20 evra.

(b92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*