Ustavni sud BiH: Odluka o 9. januaru kao prazniku RS-a uskoro

Javna rasprava pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa zahtjevom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske okončana je danas, uz napomenu da će odluka biti donesena na nekoj od narednih sjednica.

Danas su predstavnici podnositelja zahtjeva i Narodne skupštine Republike Srpske iznijeli potpuno oprečne stavove o ovoj apelaciji.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman zaključio je javnu raspravu i najavio da će na jednoj od narednih sjednica Ustavni sud donijeti konačnu odluku o ovoj apelaciji.

Tokom javne rasprave, Izetbegovićev pravni zastupnik Nedim Ademović tvrdio je da se u Republici Srpskoj razlikuju ustavni poredak i ustavni sistem, uz postojanje određenih devijacija, a zasmetao mu je i odnos institucija Srpske prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Drugi član Izetbegovićevog tima Dino Abazović rekao je da praksa u RS-u pokazuje da jedan crkveni datum poprima oblike vjerskog i institucionalnog karaktera, ocijenivši to kao “patroniziranje javnog prostora”.

Predsjedavajući delegacije Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić rekao je, povodom kritika Izetbegovićevih zastupnika, da je “BiH nedovršena država u kojoj je na sceni nesrazmjer između praktičnog i normativnog”.

Komentirajući stavove i nastup Izetbegovićevih pravnih zastupnika pred Ustavnim sudom BiH, Dmičić je rekao da su oni tokom javne rasprave “jednom nogom bili u autentičnosti nauke, a drugom nogom u emocijama”.

U raspravi su učestvovale i sudije Ustavnog suda BiH koji su predstavnicima obje strane postavljali konkretna pitanja, pretežno stručnog karaktera.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*