Tužilaštvo TK: U slučaju Lijanović i drugi Odluka o predlaganju pritvora nakon saslušanja svih osumnjičenih

Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Edin Ajanović, Mersed Šerifović i A.P iz Odžaka su danas predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, nakon što su jučer lišeni slobode u koordiniranoj akciji ovog Tužilaštva i Federalne uprave policije. Oni se sumnjiče da su u udruženju koje je organizirao Lijanović činili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. a vezano za isplate podsticaja u poljoprivredi na području Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.

Federalna uprava policije je danas osumnjičene predala u nadležnost Tužilaštva uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu -udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja

Protiv petorice osumnjičenih je donesena naredba o provođenju istrage. Međutim, tri osobe su ispitane u prisustvu branilaca, dok dvije osobe, koje koriste to zakonsko pravo, još uvijek nisu ispitane jer njihov izabrani branilac trenutno nije prisutan.

Dakle, nakon što i te osobe budu ispitane Tužilaštvo će se odrediti i donijeti odluku o stavljanju prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičene, i ta odluka će se vjerovatno donijeti sutra u jutarnjim satima.

Osoba iz Odžaka je ispitana i on je danas pušten da se brani sa slobode jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Nakon što svi osumnjičeni budu ispitani, Tužilaštvo će biti u mogućnosti donijeti odluku o predlaganju pritvora i prezentirati više informacija o samom predmetu.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.