Kantonalno tužilaštvo predložilo pritvor za Lijanovića,Čamdžića,Ajanovića i Šerifovića

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Jerku Ivankovića Lijanovića (46) iz Širokog Brijega, Suada Čamdžića (42) iz Kladnja, Edina Ajanovića (43) iz Čelića i Merseda Šerifovića (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili krivično djelo -udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak.

Udruženje je organizirano   kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali.

U naredbi o provođenju istrage je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao organizator udruženja i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a s te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim   radnjama za koje su osumnjičeni.

Dosadašnjim dijelom istrage je utvrđena osnovana sumnja da je udruženje uslovljavanjem poljoprivrednika realiziralo isplate polovine uplaćenih podsticaja u sedam slučajeva, dok su četiri puta pokušali usloviti poljoprivrednike. U većini situacija, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini, je to realizirano za svaki pojedinačni javni poziv za dodjelu podsticaja u 2011., 2012. i 2013. godini, dakle isti poljoprivrednici su polovinu podsticaja isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni podsticaj u datim godinama.Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Gračanice, Visokog i Kaknja.

Protiv A.P iz Odžaka je ovo Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage i osumnjičen je za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika, te je nakon ispitivanja pušten na slobodu jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Podsjećamo, ovo Tužilaštvo je u saradnji i stalnoj koordinaciji sa pripadnicima Federalne uprave policije FBiH, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i lišeni slobode.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca je formiran istražni tim u Tužilaštvu koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a.

Osumnjičeni su jučer predati u nadležnost Tužilaštva, donesena je naredba o provođenju i istrage i ispitani su u prostorijama Tužilaštva.

Istraga u ovom predmetu će biti intenzivna i u narednom periodu.

( RTV7/Tužilaštvo TK )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*