Mađarski premijer Orban napao hrvatskog kolegu: Milanović je izaslanik Socijalističke internacionale

Viktor Orban, premijer Mađarske, kritkovao je danas hrvatskog kolegu Zorana Milanovića, optužujući ga da je izaslanik globalne ljevičarke organizacije kojem je posao da napada njegovu zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Orban je rekao da stranke Socijalističke internacionale, kojoj pripada i Milanovićeva partija, podržavaju migraciju, smatrajući da je njihov dolazak u Evropu “dobra stvar”.

“Međutim, Milanovićeve izjave ne shvatamo kao mišljenje hrvatskog naroda, nego izaslanika Socijalističke internacionale koji treba da napada Mađarsku”, rekao je Orban za mađarski državni radio, te dodao da je odustao od kritikovanja Milanovićevih javnih istupa u interesu budućih odnosa dvije zemlje.

Prošlog mjeseca Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske nazvao je Milanovićevo rukovanje sa migrantima patetičnim, dok je hrvatski premijer uzvratio kako su mađarske ograde sramota.

Političari dvije zemlje počeli su razmjenjivati grube riječi nakon zatvaranja mađarskih granica prema Srbiji bodljikavom žicom koju nadziru jake snage vojske i policije. To je izazvalo situaciju u kojoj su hiljade migranata promijenile svoju rutu na putu ka zapadnoj Evropi. Sada idu zaobilaznim putem kroz Hrvatsku, koja ih transportuje na granične prelaze sa Mađarskom, odakle nastavljaju put ka Austriji. Mađarski zvaničnici objavili su da je blizu kraja izgradnja ograde i duž granice sa Hrvatskom.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*