NP Tuzla: Besplatne predstave za kraj sezone

U Narodnom pozorištu Tuzla tradicionalno, na kraju sezone se izvode besplatne predstave i na taj način tuzlanski umjetnici se opraštaju sa svojom vjernom publikom do početka nove sezone. Riječ je o predstavama koje su obilježile sezonu na izmaku, sa kojima suse predstavljali   na festivalima ili su naišle na dobar prijem kod publike.

Za kraj ove 2013/2014 sezone u tuzlanskom pozorištu su odlučili da izvedu slijedeće predstave:

Petak, 13. juni 2014. godine u 20:00 sati
Hristo Bojčev OPŠTA BOLNICA
Režija Nermin Omić

Subota, 14. juni 2014. godine u 20:00 sati
Ive Brešan PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA
Režija Mustafa Nadarević

Nedjelja, 15. juni 2014. godine u 12:00 sati – predstava za djecu
Zlatko Jugović TRI MAČKA I ZAKOPANO BLAGO
Režija Enver Hasić

Nedjelja, 15. juni 2014. godine u 20:00 sati
Dušan Kovačević LARY TOMPSON – show must go on
Režija Sulejman Kupusović

Narodno pozorištu Tuzla je u ovoj pozorišnoj sezoni izvelo pet premijera. Od toga tri na velikoj sceni: Opšta bolnica Hriste Bojčeva u režiji Nermina Omića, Revizor N. V. Gogolj režija Dražen Ferenčina (koprodukcija s Kazalištem Virvotica), Big sister – u mreži života Milana Vlaović režija Jasmin Duraković (koprodukcija sa Satiričkim kazalištem „Kerempuh“ iz Zagreba) i dvije predstave za djecu: Neću da budem ružno pače autorski projekat Adnana Omerovića i Tri mačka i zakopano blago Zlatka Jugovića u režiji Envera Hasića.

U ovoj sezoni su ospješno organizovane i XX jubilarni TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2013, za koje su mnogi rekli da su bili jedni od kvalitetnijih. NP Tuzla je u ovoj sezoni izvelo 105 predstava, od toga 29 na gostovanjima, a posebno ističu svoja gostovanja u Virovitici gdje su od 07. do 11.02. 2014. godine učestvovali na X Reviji Virovitički kazališni susreti VIRKAS, sa tri predstave: Revizor, Opšta bolnica i Ježeva kućica.

Sa predstavom Lary Tompson – show must go on, gostovali u Sarajevu u martu na Sarajevskoj zimi i Mostaru (u maju na manifestaciji Dani Matice hrvatske).

Sa predstavom Revizor gostovali u aprilu u Zenici na IX kulturnoj manifestaciji Zeničko prolječe i u Jajcu 9. juna u zvaničnoj konkurenciji festivala Pozorišne/kazališne igre BiH, a do kraja sezone gostovaće po prvi put od osamosteljenja u Makedoniji gdje će sa predstavom

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja učestvovati na festivalu Gola mesečina u Skopju.

U NP Tuzla je izvedeno i 30 gostujućih predstava gdje su posebno bile zapažene predstave koje su izvođene u okviru XX Tuzlanskih pozorišnih dana 2013. Osim predstava tuzlansko pozorište je bilo domaćin i drugim aktivnostima : koncerti, promocije knjiga, svečane akademije, izložbe slika, izbor sportiste godine i druge manifestacije.

Na karaju ove pozorišne sezone 2013/2014 Narodno pozorište Tuzla s ponosom ističe da je ugostilo oko 40.000 ljubitelja pozorišne umjetnosti.

(NP Tuzla/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.