German chancellor Angela Merkel speaks during a joint press conference with Serbia's Prime Minister, Austrian chancellor and EU- High Representative the European Union for Foreign Affairs and Security Policy during the Western Balkans Summit at the Hofburg palace in Vienna, Austria on August 27, 2015. Serbia and Macedonia's foreign ministers called for EU action on Europe's migrant crisis at a summit Thursday of leaders from the western Balkans, attended by German Chancellor Angela Merkel. AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Angela Merkel favorit za Nobelovu nagradu za mir

Njemačka kancelarka Angela Merkel jedan je od favorita za dobitnika Nobelove nagrade za mir, čije će ime biti saopšteno naredne nedjelje, prenijeli su njemački mediji.

Prvi dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju biće saopšteni početkom nedjelje, ali se tradicionalno uvijek spekuliše o dobitnicima nagrade za književnost i mir, koji se posljednji saopštavaju.

Njemački list Bild je uvjeren da će Nobelovu nagradu za mir osvojiti Angela Merkel, navodeći kao razloge njeno učešće u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini kao i njeno zalaganje u vezi izbjeglica. Ove godine je predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Institut Alfreda Nobela nikad ne otkriva imena sa spiska.

Direktor Instituta za istraživanje mira Kristian Berg Harpviken i jedan od stručnjaka s najtačnijim prognozama, takođe je predvidio da bi njemačka kancelarka mogla da bude ovogodišnji dobitnik nagrade. Među favoritima se nalaze i šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega John Kerry, zbog postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Među favoritima je i poglavar Rimokatoličke crkve Franjo.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podijelili pakistanska djevojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dječija prava Kalaš Satjarti.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu.

Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona švedskih kruna (862.000 eura). Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, laureati dijele novčani dio priznanja.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*