Svečano otvoren 16. INTERBIFEP

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla svečanom ceremonijom sinoć je otvoren 16. internacionalni bijenalni festival portreta – INTERBIFEP.

Prisutne goste i posjetioce uvodnim obraćanjem pozdravili su direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović i predsjednik organizacionog odbora, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je Festival proglasio otvorenim, saopćeno je iz Grada Tuzla.

Umjetnici iz 44 zemlje svijeta će od 2. oktobra do 2. novembra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru Festivala, prezentirati ljubiteljima umjetnosti 210 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu portrete će izlagati 135 umjetnika sa svih svjetskih kontinenata, što Festival svakim novim izdanjem čini sve prestižnijim u BiH, regionu i svijetu.

Ovogodišnji Festival će, uz izložbu portreta koja će biti postavljena 30 dana, biti obogaćen i brojnim privlačnim sadržajima za publiku i ljubitelje umjetnosti.

U sklopu 16. INTERBIFEP-a će 9. oktobra u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli biti održan koncert Sarajevo Jazz Guerilla feat Marija Šestić i Nataliyah, dok će također u sklopu Festivala 20. oktobra u Galeriji biti održana konferencija “Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“, koju organizira Centar protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle.

Proglašenje nagrađenih umjetnika i zatvaranje Festivala je planirano 2. novembra, kada će biti i dodijeljene nagrade autorima u sedam kategorija, koje će odabrati renomirani članovi žirija i umjetnici iz Slovenije, Kipra i Bosne i Hercegovine, uz jednu nagradu po izboru publike.

Partneri i pokrovitelji ovogodišnjeg INTERBIFEP-a su Grad Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i British Council u BiH.

(Fena/RTV7/Foto:klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*