Dokumentarnim filmom „Tuzlanski olimpijci” počeo 8.Međunarodni kongres „Sport i zdravlje“

Promocijom dokumentarnog filma „Tuzlanski olimpijci”, sinoć je u Tuzli otvoren 8.Međunarodni kongres „Sport i zdravlje“, koji organizuje Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine.

Tokom dvodnevnog kongresa, učesnici imaju priliku poslušati predavanja eminentnih profesora i istaknutih sportskih radnika, među kojima su Razija Mujanović, Mirza Džomba, Senjanin Maglajlija, Zlatan Saračević, Damir Mulaomerović, Miki Vuković, i brojni drugi iz Bosne i Hercegovine i regiona. Kako je kazao dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli Alen Kapidžić, kako to i sam naziv kongresa kaže, cilj je promocija sporta kao zdravog načina života.

Samo otvaranje uveličao je dokumentarni film, u kojem su predstavljeni svi Tuzlaci koji su imali čast, da brane boje svoje države, na smotri koja predstavlja krunu karjere svakog sportiste. Među njima je i proslavljeni bacač kugle Zlatan Saračević, koji je kazao da odlazak na olimpijadu predstavlja i svojevrstan ulazak u istoriju, te mu i ovaj film mnogo znači.

Drugog dana 8.Međunarodnog kongresa „Sport i zdravlje“, na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport je otvoren Muzej Tuzlanskih olimpijaca, tokom dana biće održane brojne radionice i izlaganja učesnika. Za večeras je predviđena ceremonija dodjele nagrada najboljim mladim istraživačima, te zatvaranje kongresa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*