Predstavljeni romani Edina Krehića “Jednog dana doći ću, oče” i “Čuvaj se”

Sinoć je u ugodnoj atmosferi Američkog kutka Biblioteke “Derviš Sušić” upriličeno predstavljanje dva romana autora Edina Krehića “Jednog dana doći ću, oče” i “Čuvaj se”.
O knjigama su govorili prozaist, književni kritičar i esejist, uvaženi profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu doc.dr. Almir Bašović i pozorišni, filmski i književni kritičar Mr. Kemal Bašić, dok je direktor Sarajevskog ratnog teatra Sartr Nihad Kreševljaković predstavio treće izdanju Krehićevog romana “Čuvaj se”, moderator je bio glumac Narodnog pozorišta Tuzla, Nedim Malkočević.
Roman “Jednog dana doći ću, oče”, koji ima 224 stranice, plijeni sugestivnošću, istinitošću i umjetničkim dostignućem…Nagle povijesne promjene, dokumentirani i istiniti opisi ratišta, majstorski vođena priča,govore nam kolika je snaga ove istinite priče. Prema riječima gospodina Bašovića ovaj roman promovira povjerenje u priču.
Roman govori o tome kako je Ajas Pruščak nakon studija svjetske književnosti, napisao roman o dječaku koji bez oca savladava životne teškoće. To je istinita priča o njegovom djetinjstvu i odrastanju s majkom koja ga podiže u okruženju koje mu nije naklonjeno.
Gospodin Bašić kazao je da je porodica jedna nit koja se provlači kroz cijeli roman “Jednog dana doći ću, oče”, a druga je ideja o prokletstvu rata i ratovanja.
– Romani koji postavljaju pitanja su važniji od onih koji nude odgovore, zaključio je Bašić.
Edin Krehić je prvi roman „Čuvaj se“ objavio 2004. godine. Njegov prvijenac je preveden na arapski jezik i objavljen na arapskom tržištu, u okviru Madarek publishing house (UAE, Dubai). Za roman „Jednog dana doći ću, oče“ nagrađen je Plaketom Ajvatovice za 2014. godinu. Knjiga je takođe prevedena i štampana na arapskom jeziku. Nagrađivan je za drame i pripovijetke. Urednik je na webu Al Jazeere Balkans u Sarajevu.
Na promociji o romanu “Čuvaj se”, govorio je gospodin Nihad Kreševljaković.
– Jasno je da Edin Krehić voli ljude onakve kakvi jesu s njihovim vrlinama i manama, da dobro razumije ljude i to smatram da je ono što ga čini dobrim piscem. Djelo Čuvaj se, je roman koji će kao njegov prvijenac s detaljima koji prvijence karakteriziraju sigurno ostati njemu posebna knjiga kao i ljudima poput mene koji će s uzbuđenjem dočekivati njegove nove knjige. Ratovi su, vjerovali ili ne, veoma važni za kvalitetnu umjetnost. Ljudi zaborave da je BiH veoma bogata iskustvima i sjećanjima,kazao je gospodin Kreševljaković.
Na samom kraju promocije, prisutnima se obratio sam autor Edin Krehić, kazavši da su oba romana zasnovana na nizu istinitih događaja, koji su se mahom odigrali unutar njegove porodice I bliskih prijatelja. Roman “Čuvaj se” posvetio je svom ocu koji je poginuo u borbama u Sarajevu 1992. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*