UN traži istragu mogućeg ratnog zločina NATO-a

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je u subotu zračni napad na bolnicu u Kunduzu u kojoj je poginulo najmanje 19 osoba i pozvao na nezavisnu istragu, dok je američki predsjednik Barack Obama rekao da se radi o “tragičnom slučaju” i da će Pentagon provesti “potpunu istragu”.

U zračnom udaru kojeg su najvjerovatnije izvele američke koalicijske snage ubijeno je u subotu najmanje 19 zaposlenika i pacijenata bolnice u Kunduzu na sjeveru Afganistana, među kojima i troje djece, objavila je nevladina udruga Ljekari bez granica (MSF) koja vodi bolnicu.

“Glavni sekretar snažno osuđuje zračne udare u Kunduzu koji su doveli do smrti i ranjavanja medicinskog osoblja i bolesnika u bolnici Liječnika bez granica 3. oktobra”, navodi se u saopćenju iz Banova ureda u kojem se podsjeća da su bolnice i bolničko osoblje zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Ban je pozvao na “temeljitu i nezavisnu istragu napada kako bi se osiguralo da se odgovara” za to djelo.
Američka vojska priznala je da je izvodila vojne operacije “u blizini” bolnice gađajući talibanske pobunjenike koji su pucali na američke vojnike i da istražuje slučaj.

Obama izrazio saučešće

Američki predsjednik izrazio je saučešće zbog stradanja zaposlenika i bolesnika, nazivajući to “tragičnim slučajem”. U saopćenju Bijele kuće navodi se da potpunu istragu vodi Ministarstvo odbrane. “Pričekat ćemo rezultate istrage prije nego što donesemo konačni sud o okolnostima ove tragedije”, naveo je Obama u saopćenju.

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Raad al-Husein zatražio je temeljitu i otvorenu istragu istaknuvši da “bombardiranje bolnice može biti ratni zločin dokaže li sud da je bio planiran”. “Ovaj događaj je doista tragičan, neoprostiv i možda je zločin”, istaknuo je u saopćenju.

Američki ministar odbrane Ashton Carter rekao je u subotu poslijepodne da se vodi “sveobuhvatna istraga” o tom napadu, ali nije potvrdio da su ga izvele američke snage. Carter je kazao da se istraga vodi “u saradnji s afganistanskom vladom” i da će Sjedinjene Države “nastaviti suradnju s afganistanskim partnerima kako bi pokušali zaustaviti sukobe u Kunduzu i u okolici”.

MSF, koji je zatražio “potpunu i transparentnu istragu” kaže da je u napadu poginulo najmanje 19 ljudi, 12 njihovih pripadnika, četiri odrasla pacijenta i troje djece. Najmanje je 37 osoba ranjeno a mnogi se još vode kao nestali, kaže ta humanitarna udruga.

Prva bomba pala je u 2.10 ujutro, osoblje MSF-a nazvalo je štab NATO-a u Kabulu u 2.19, a vojne dužnosnike u Washingtonu nekoliko minuta poslije, no bombardiranje se nastavilo do 3.13, rekao je neimenovani dužnosnik MSF-a.

Kunduz, veliki grad na sjeveru Afganistana, bio je ove sedmice front na kojem su se žestoko sukobili talibani i afganistanske sigurnosne snage. NATO je priznao da je u jednom američkom zračnom udaru “možda pričinjena kolateralna šteta u obližnjem medicinskom centru”.

Bolnica kao ljudski štit

Afganistansko ministarstvo odbrane objavilo je da su talibanski borci napadali bolnicu i koristili ju kao “ljudski štit”.

 

Na mjestu napada vidi se da je urušen jedan zid bolnice, navodi Reuters, te uokolo razbijeno staklo i drveni okviri. Tri su sobe izgorjele, kazao je Saad Mukhtar, direktor javnog zdravlja u Kunduzu koji je obišao bolnicu. “Iz nekih se soba dizao gusti crni dim”, kazao je Mukhtar nakon posjeta bolnici koju je morao napustiti jer su borbe još trajale.

Od izbijanja borbi u Kunduzu u ponedjeljak bolnica, koja može primiti 150 ležećih bolesnika, prihvatila je ukupno 400 pacijenata, pa su ih smještali u urede i na madrace po podovima.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*