FBiH uvodi poreze na vile, luksuzna vozila, zemljište

U cilju povećanja stope zaposlenosti i povećanja broja osiguranih radnika, smanjenja rada na crno i sive ekonomije uvode se porezi na vile, a federalna Vlada planira u svom mandatu smanjiti stopu socijalnih doprinosa na rad koji su najveći u Evropi.

Kako, prema njihovim analizama sadržanim u dokumentu pod nazivom “Prijedlozi rasterećenja gospodarstva u FBiH”, smanjenjem socijalnih davanja doprinosa po automatizmu dolazi do smanjenja javnih prihoda, Vlada je napravila prijedlog mjera koje bi taj gubitak smanjila. Kao jedna od prvih mjera spominje su ušteda u javnom sektoru, proračunska i izvanproračunska potrošnja, što je s obzirom da je administrativni aparat golem, teško očekivati.

Posve je sigurno da će ako dođe do smanjenja doprinosa na rad, Vlada FBiH posegnuti za mjerama koje i navode u svojim projekcijama kao što je uvođenje poreza na nepokretnu imovinu, stambene objekte veće od 25 kvadratnih metara po članu obitelji, vikend-kuće… Planira se uvesti porez na transakcije finansijskih institucija banke, berze, investicijske fondove, osiguravajuća društva. Razmatra se i mogućnost uvođenja poreza na usluge registracije automobila uvođenjem posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži), uvođenjem poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenjem poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenjem poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, na nekorištene poduzetničke nekretnine, na neizgrađeno građevinsko zemljište i uvođenjem poreza na zagađenje, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Sigurno je da će se oko ovakvih mjera o kojima razmišlja Vlada Federacije povesti velika polemika, ali je isto tako činjenica da prema izvještaju Svjetske banke “BiH – Izazovi i preporuke za reforme – pregled javnih rashoda i institucija”, stope socijalnih doprinosa u FBiH su mnogo više u odnosu na druge zemlje.

Prema ovom dokumentu, ukupna stopa socijalnih doprinosa u FBiH iznosi 41,5% na bruto plate, što je mnogo više od prosjeka zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) – 29,5% i prosjeka osam novih članica EU Poljske, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Estonije, Litve i Letonije. 38,1% je ukupna porezna stopa u pojedinim zemljama OECD-a u 2014. godini. Vidljivo je da se FBiH nalazi odmah iza Belgije po poreznim opterećenjima rada (ispred Austrije), s tim da produktivnost FBiH nije ni blizu produktivnosti Belgije ili Austrije.

S obzirom da u ukupnom opterećenju rada najviše sudjeluju doprinosi, procjena je da je smanjenje stopa doprinosa za socijalno osiguranje najpogodniji način da se smanji fiskalno opterećenje rada. Ekonomija u FBiH bi postala znatno konkurentnija u poreznom smislu na međunarodnom tržištu, što bi povećalo izvoz, a smanjilo cijene domaćih proizvoda.
Značajnije rasterećenje pozitivno bi uticalo i na izravne strane investicije s obzirom da se troškovi poslovanja u FBiH značajno smanjuju.

(večernji list)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*