epa04961078 Aereal view of the affected area after a landslide in the village Cambray II, in the municipality of Santa Catarina Pinula, Guatemala, 02 October 2015. At least 23 people died and 450 more are missing due to the landslide, caused by heavy rains in the region. EPA/STR

Guatemala: Klizište odnijelo živote 131, više od 300 osoba i dalje se vodi kao nestali

Spasilačke ekipe su ispod klizišta u centralnoameričkoj državi Guatemali izvukle još 44 beživotna tijela, čime je broj poginulih u prošlosedmičnom klizištu povećan na 131, a više od 300 osoba se i dalje vode kao nestale, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef nacionalne Agencije za upravljanje vanrednim situacijama Alejandro Maldonado je izjavio da proteklog vikenda ispod klizišta nije spašena niti jedna žrtva i da je sve manje nade za pronalazak više od 300 nestalih.

Olujno nevrijeme i velike padavine su u noći sa četvrtka na petak izazvale klizište u istočnom gradu Guatemale Cambrayu kad je zemlja zatrpala 125 kuća na planinskim obroncima.

Više od 1.700 spasilaca različitim mašinama pokušava da dođe do unesrećenih, a u petak je spašeno ukupno 26 osoba.

Ismail Estrada je mještanin Cambraya čija su dvojica sinova i dvoje unuka poginulo u ovoj katastrofi, a još 19 članova njegove porodice se vodi kao nestali.

„Već četiri dana su pod zemljom. Nemam više nade da će iko od njih preživjeti. Volio bih da bar dođemo do njihovih tijela kako bismo ih dostojanstveno sahranili“, kazao je Estrada.

Brojni svjetski zvaničnici su meksičkom narodu izrazili sućut i spremnost da pomognu, a među njima i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i španski premijer Mariano Rajoy.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*