Ombudsmen za ljudska prava BiH: Najčešće se krše prava djece iz razvedenih brakova

Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubomir Sandić sa pomoćnicima posjetio je danas Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK i sa resornom ministricom i direktorom Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla razgovarao o dječijim pravima, najčešćim kršenjima i mogućnostima za unaprijeđenje prava djeteta.

Istaknuto je da se dječija prava, iako zagarantovana zakonom i međunarodnim konvencijama, krše svakodnevno. Najveći broj tih kršenja odnosi se na prava djece iz razvedenih brakova. Osim toga, država, iako garantoje prava djeci, ne čini gotovo ništa ili vrlo malo da bi to što garantuje bilo realizovano u praksi.

Kada je riječ o TK, dječiji dodatak korisnicima je isplaćen tek za februar, a naknada za hraniteljski smještaj tek za april ove godine, te se ne može pričati o tome da se dječija prava u tom segmentu poštuju kako bi trebalo.

Tokom sastanka je bilo riječi i o transformaciji Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla. Prema riječima resorne ministrice Danijele Simić, već postoji Prihvatlište za djecu koja djecu koja su pronađena na ulici i u prosjačenju, te Dnevni centar za podršku roditeljima koji nisu u stanju adekvatno se brinuti o svojoj djeci. Osim toga, u toku je finaliziranje projekta „Mali porodični dom“. Cilj je za svu djecu stvoriti atmosferu približnu porodičnom okruženju.

Tokom sastanka je istaknuto da se mora jačati saradnja među institucijama koje su dužne raditi na zaštiti i ostvarenju dječijih prava, te u cio proces uključiti aktivnije i nevladine organizacije. Sastanak je organizovan u povodu obilježavanja Dječije nedjelje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*