(VIDEO) Počeo drugi ciklus aktivnosti radne grupe „Pješak“

U Tuzli je danas počeo drugi ciklus aktivnosti radne grupe ”Pješak” u organizaciji JKP „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“, Policijskih stanica Policijske uprave Tuzla i Aktiva direktora osnovnih škola Tuzle. Riječ je o aktivnostima koje su vezane za rad ”školskih patrola” s ciljem upozoravanja učesnika u saobraćaju na njihove eventualne prekršaje.

Školske patrole, koju čine osnovci, između ostalog, upozoravaju pješake na prekršaje, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka i dijele edukativne letke za veći nivo saobraćajne kulture.

Više o aktivnostima i cilju akcije pojasnio je Midhat Turkušić, u ime Javnog komunalnog preduzeća „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“:

„Cilj ove akcije je preventivno djelovanje na učesnike u saobraćaju, o bezbijednosti u saobraćaju, kakva je uloga njihova. Uključeni su učenici osnovnih škola sa područja grada Tuzle, gdje djevojčice i dječaci četvrtih i petih razreda osnovnih škola, kao i policijski službenici zaduženi za rad u zajednici grada Tuzla. Djeca su tu da dijele učesnicima u saobraćaju edukativne letke  kojima su određeni dijelovi zakona o bezbijednosti saobraćaja, visina novčanih kazni za prekršaje počiniocima, naravno to sve u cilju preventive bezbijednosti saobraćaja.“

 

Ovo je idealna prilika da mališani, na zabavan i veoma zanimljiv način, razvijaju osjećaj odgovornosti i uče o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Istakli su šta je njima najzanimljivije i kako vide ovu akciju.

„Policajac najviše na ulici pomaže oko saobraćaja, da ne bi bilo gužve i lošeg prometa. Meni je najzabavnije kad zaustavljam ljude koji prebrzo voze i kad tražim dokumente“, ističe Aldin Čajić, učesnik radne grupe „Pješak“.

 

Ada Hidanović, također učesnica radne grupe „Pješak“, objašnjava:

„Kad zaustavi, policajac uzme ličnu kartu i vozačku dozvolu. Zaustavljam ljude koji prebrzo voze i ako nisu upaljena svjetla. Ne smije se preticati ako je krivina neka i moramo pustiti prvo ljude ako su na pješačkom, i ne smije se čuvati telefon dok se vozi“

Radna grupa „Pješak“ formirana je 30.marta 2011.godine. Izuzev zabavnog učenja dječaka i djevojčica, i ostali učesnici u saobraćaju imaju priliku  podsjetiti se na opasnosti koje prate neodgovorno ponašanje u saobraćaju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*