Jesmo li daleko od obećanog: Za osam mjeseci u FBiH zaposleno 6.000 osoba

U periodu od januara do augusta 2015. godine u FBiH je, prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), posao dobilo blizu 6.000 osoba. Najviše zaposlenih ima Kanton Sarajevo, a najmanje nezaposlenih Bosanskopodrinjski Kanton.

Iako bi prioritet vlasti u BiH trebalo biti zapošljavanje građana, s obzirom na to da gotovo sve stranke svoje izborne programe zasnivaju na priči o nužnosti zapošljavanja, nažalost praksa ne pokazuje tako. I u periodu nakon posljednjih općih izbora u BiH glavna preokupacija stranaka su politička previranja i borba za formiranje vlasti.

Građani definitivno nemaju praktične koristi od političke priče i sve što traže je zaposlenje. U tom pogledu najrelevantiji pokazatelji su statistički podaci o broju zaposlenih osoba i onih koji se nadaju da će dobiti posao. Prema podacima FZZZ-a trenutno je zaposleno 451.248 osoba, što je u odnosu na početak ove godine povećanje broja zaposlenih za 5.400 osoba. Najviše zaposlenih osoba ima Kanton Sarajevo, blizu 130.000 osoba, a najmanje Posavski kanton blizu 6.000 osoba.

Raste broj nezaposlenih sa visokom stručnom spremom
Iako građani od vlasti očekuju zapošljavanje prije svega u industriji, nažalost malo je primjera gdje se to i ostvaruje. Tako u FBiH zaposlenje još uvijek traži 390.000 osoba, od čega je 205.000 žena. Najmanje nezaposlenih ima Bosanskopodrinjski kanton Goražde, gdje je na evidenciji nezaposlenih prijavljeno 3.600 osoba.

Raste i broj nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom (VSS), tako je od januara do augusta na kantonalnim evidencijama prijavljeno novih 2.500 osoba, što ukupno iznosi 29.000 nezaposlenih osoba sa VSS-om.

Minimalno poboljšanje u odnosu na početak godine zabilježeno je kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tako su od januara do augusta 2015. godine zaposlene 64 osobe s invaliditetom. Međutim, da smo još uvijek daleko od ispunjenih obećanja i ciljeva govori činjenica da na kantonalnim evidencijama za zapošljavanje ima blizu 4.140 osoba sa invaliditetom.

Najave su optimistične, ali je implementacija spora
Treba istaći da FZZZ kao i kantonalne podružnice redovno učestvuju u raznim programima sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja, programima javnih radova i sličnim projektima. Koliko su takvi projekti održivi provjerili smo u FZZZ-u, gdje su istakli zadovoljstvo rezultatima takvih projekata.

“U periodu 2012.-2014. godina mjerama aktivne politike zapošljavanja našeg Zavoda obuhvaćeno je blizu 4.000 osoba. Najviše osoba čije je zapošljavanje sufinansirano predstavljaju mladi s udjelom od 62,88 posto i predstavljaju dominantnu grupu obuhvaćenu programima sufinansiranja. Utvrđeno je da je blizu 60 posto sufinansiranih osoba ostalo u radnom odnosu, i to prema provjeri provedenoj devet mjeseci nakon isteka ugovora o sufinansiranju zapošljavanja”, ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Iz zavoda poručuju da su dosadašnji programi dali očekivane rezultate. Prema analizi programa samozapošljavanja, blizu 65 posto osoba koje su pokrenule vlastiti biznis nastavile su samostalno poslovanje.

Ipak iz FZZZ-a ističu kako još uvijek ima prostora za unapređenje programa zapošljavanja, naročito mladih osoba bez ikakvog radnog iskustva, naročito ako bi se zavodi za zapošljavanje rasteretili izdvajanja za zdravstveno osiguranje za nezaposlene osobe.

Vlada FBiH je najavila da će do kraja 2015. godine osigurati 20 miliona KM za mjere aktivne politike zapošljavanja mladih bez radnog iskustva. Iako su, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, takve prognoze nerealne, mladim osobama i općenito nezaposlenima ostaje nada da će se obećanja početi sprovoditi u djelo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*