U Tuzli predstavljen projekat „Izučavanjem historije do pomirenja“

U okviru projekta „Izučavanjem historije do pomirenja“ danas je u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla održana izložba promocija knjiga, projekcija filma i javna debata.Cjeline uvrštene u projekat, obrađene su kroz historijske činjenice iz ratnih dešavanja 1914. godine.

Jedanaest istraživača iz nekoliko evropskih zemalja objedinilo je istraživanje evropske štampe, pisanje o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi, sve je prezentovano kroz istoimenu izložbu. Osim izložbe predstavljen je reprint izdanja knjiga autora Vladimira Dedijera i Vojislava Bogićevića također o ovoj temi.

Kako je istakla Ljilja Petrović Zečić direktor NUB Republike Srpske koja je nosilac projekta, cilj je na najobjektivniji način predstaviti historijske činjenice ratnih dešavanja iz 1914. godine kao i precizan pregled pisanja evropske štampe o ovim događajima.

Osim izložbe i promocije knjiga, održana je projekcija dokumentarnog filma ,,Sarajevo 1914″ i javna debata na kojoj su učestvovali Željko Vujadinović, mr. Slobodan Šoja, te moderator Slobodan Nagradić.

Nakon Tuzle projekat će biti predstavljen u Srebrenici, Zenici i Jajcu kao i na sajmovima knjiga u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*