Predstavljaju se kao osobe koje isplaćuju penziju i kradu novac od starica

Nepoznate osobe na prevaru su uzele novac od dvije starice na području Petrova i Modriče predstavljajući se da vrše isplatu penzija ili kao predstavnici Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Nepoznat muškarac na prevaru je ukrao novac od 77-godišnje žene na području Petrova, predstavljajući se kao osoba koja vrši isplatu penzija, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Doboj.

On je zatražio dokumentaciju koja je navodno potrebna radi daljeg ostvarivanja prava na penziju i, dok je starica tražila dokumenta, uzeo je novac iz njenog novčanika.

Nepoznati se zatim, sa obrazloženjem da treba “usitniti” novac da bi isplatio penziju, udaljio u nepoznatom pravcu.

Ovaj slučaj prijavljen je jučer policiji u Petrovu, a slična prevara isti dan prijavljena je i Policijskoj stanici Modriča.

Na području opštine Modriča dva nepoznata lica su na prevaru uzela novac od 73-godišnje žene, kojoj su rekli da su predstavnici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dok je jedan od njih odvlačio pažnju starici, a drugi je uzeo novac.

Policija u oba ova mjesta preduzima potrebne mjere i radnje na identifikovanju i pronalasku izvršilaca krivičnih djela koja su okvalifikovana kao “krađa”.

Iz CJB Doboj navode da se na području koje operativno pokriva povremeno pojavljuju slična krivična djela kada izvršioci koriste neukost i neupućenost građana.

U većini slučajeva starija lica dovode u zabludu da su predstavnici institucija, nevladinih organizacija ili lica koja pružaju medicinske usluge, te zadobijanjem njihovog povjerenja, na prevaru, uzimaju novac i druge vrijednosti.

CJB Doboj apeluje da građani budu oprezni u komunikaciji sa nepoznatom osobama, koje ne treba puštati u stan ili kuću, a da se prethodno ne uvjere u njen identitet.

“Ako se nepoznato lice predstavi kao službena osoba potrebno je zatražiti na uvid službenu iskaznicu”, ističu iz dobojskog CJB.

U saopćenju se navodi da građani ne treba da dozvole da budu zavedeni uvjeravanjima nepoznatih osoba koje se predstavljaju titulama, sposobnostima pružanja medicinske pomoći, mogućnostima da mogu osigurati određenu humanitarnu ili drugu vrstu materijalne pomoći ili nastupaju na sličan način.

“Ukoliko nepoznate osobe dođu sa sličnim ponudama, apelujemo da građani o tome odmah obavijeste policiju na besplatan broj 122, da pokušaju uočiti što više detalja o izgledu i odjeći te osobe, prevoznom sredstvu i drugim karakteristikama koje mogu pomoći u bržem otkrivanju izvršilaca koji prevarom građana ostvaruju ličnu materijalnu korist”, poručuju iz CJB-a Doboj.

(SRNA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*