Kašnjenje novčane naknade ugrožava prava djece u hraniteljskim porodicama

U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje“, Centar za socijalni rad Tuzla danas je organizovao druženje staratelja i hranitelja, sa djecom bez roditeljskog staranja, a koja se nalaze na porodičnom smještaju.

Simbolično druženje bilo je ujedno i prilika da se skrene pažnja na probleme koji ugrožavaja prava djece u hraniteljskim porodicama, a tiču se novčane naknade koja kasni već nekoliko mjeseci.

Trenutno je na području grada Tuzle 53 djece smješteno u hraniteljske porodice, i oni od marta čekaju isplate.

Za naknade, od oko 440 KM, zaduženo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Na žalost,  nedostatak sredstava u Budžetu TK krivac je za kašnjenje isplata koje predstavljaju egzistencijanu osnovu za djecu smještenu u hraniteljske porodice.

Ovaj problem najviše ugrožava prava djece, a kašnjenje naknada ujedno utiče i na trend primanja djece u hraniteljske porodice.

Uprkos tome, porodice se pokušavaju snaći za sredstva kako djeca ne bi osjetila zanemareno. Centar za socijalni rad Tuzla pokušava olakšati porodicama život bez naknade simboličnim paketima, međutim to nije dovoljno za svakodnevne potrebe djece.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*