Profesor Zadro iz Mostara: Za vikend moguć snijeg?

U nedjelju i ponedjeljak uz dotok osjetno hladnijeg zraka u gorskim predjelima Bosne te Srbije iznad 1200mm moguć je snijeg, s tim da se u Bosni može spustiti do 900 mnv, upozorio je prof. Zoran Zadro iz Mostara na svojoj stranici Vremenska prognoza za HR i BiH.

Istovremeno je za period 10.-13. oktobar najavio obilne kiše, lokalnu mogućnost bujičnih poplava, lokalno moguće izraženo nevrijeme uz jaku grmljavinu. Bujične poplave najavio je za ova područja:

– južna i zapadna Srbija, Crna Gora, srednja i južna Dalmacija i Dalmatinska zagora
– jugozapadna, zapadna, sjeverozapadna istočna i srednja Bosna
– Hercegovina
– Albanija i Makedonija

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom. Krajem dana, postupan prestanak padavina. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu Hercegovine do 16, najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17, na jugu zemlje od 18 do 22 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

S druge strane, Federalni hidrometeorološki zavod je za naredna tri dana dao sljedeću prognozu.

Petak: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Intenzivne padavine se očekuju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, uglavnom poslije podne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, na jugu zemlje od 9 do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu od 18 do 22 stupnja.

Subota: U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa obilnim padavinama. Očekivana količina padavina kretat će se između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje od 11 do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 17 stupnjeva.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa obilnim padavinama. Intenzivne padavine očekuju se u Hercegovini i jugozapadnim djelovima. Očekivana količina padavina kretat će se između 20 i 50 litara po metru kvadratnom.Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje od 11 do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 17 stupnjeva.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*