Grčki parlament izglasao povjerenje premijeru Ciprasu

Zastupnici grčkog parlamenta većinom su iskazali povjerenje premijeru Aleksisu Ciprasu u noći sa srijede na četvrtak, nakon trodnevne debate o programu nove vlade.

Predstavljajući u ponedjeljak program i proračun za iduću godinu, premijer Cipras obećao je brzu provedbu reformi koje od Grčke traže međunarodni kreditori.

Sumnji u ishod glasanja o povjerenju gotovo da i nije bilo, pri čemu je podršku vladi premijera Ciprasa iskazalo svih 155 zastupnika njegove ljevičarske stranke Syrize kao i koalicijski partneri Nezavisni Grci (ANEL) dok su protiv glasala 144 opoziciona zastupnika.

“Moramo zagristi metak”, kazao je Cipras u ponedjeljak, priznajući da Grke i dalje čekaju teška vremena.

Nakon što je ispunio zahtjeve kreditora, grčki premijer izrazio je nadu da će se povesti rasprava o restrukturiranju grčkih dugova kako bi se dokapitalizirale posrnule banke i privukla inostrana ulaganja.

Atina se u srijedu zadužila za dodatnih 1,1 milijardu eura kako bi do petka isplatila obveznice u vrijednosti 1,4 milijarde eura, objavila je agencija za upravljanje javnim dugom PDMA.

Vođa najveće opozicione stranke, konzervativne Nove demokracije Evangelos Meimarakis kazao je da podupire vladine planove o privatizaciji i ekonomskim reformama ali ne i planirana povećanja poreza za 6,4 milijarde eura, koja će po njegovim riječima pogoditi penzionere i radnike.

“Je li to vaša ljevičarska politika?”, pitao je Meiramakis, obrazlažući negativne glasove opozicionih zastupnika za vladin program novim poreznim prijedlozima.

Syriza je ponovo došla na vlast na prošlomjesečnim prijevremenim izborima, koje je grčki premijer sazvao kako bi obnovio mandat nakon potpisivanja 86 milijardi eura vrijednog programa financiranja, uključujući i svojedobno odbijane mjere smanjenja javne potrošnje.

Odaziv birača na tim izborima bio je najslabiji u više od 50 godina, napominje agencija dpa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*