Premijer Gutić ugostio ambasadora Makedonije u BiH

Ekonomska, kulturna i politička saradnja Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona sa Makedonijom bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Kantona Bege Gutića i Nj. E. Ramija Rexhepija Ambasadora Makedonije u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina i Makedonija su prijateljske zemlje koje dijele značajan dio zajedničke historije i međudržavna saradnja već postoji.

„Međutim ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni intenzitetom i obimom te saradnje. Smatramo da postoji još puno prostora, u svim oblastima da se ta saradnja i dodatno proširi. Tuzlanski kanton ima dobro razvijenu infrastrukturu, postoji dovoljno kvalitetnih i uspješnih kompanija za veći protok roba u oba smjera”, rekao je ambasador Rexhepi.

Istaknuto je da ekonomska diplomatija treba biti prioritet u radu svih državnih predstavništava i temelj dalje društvene saradnje.

Ovom prilikom razgovaralo se i o stanju privrede i privatizacijskim procesima, stanju privrednih subjekata nakon privatizacije, te konstatovano da u ovoj oblasti postoje velike sličnosti. Ambasador Rexepi je također ponudio pomoć koju Makedonija može pružiti Tuzlanskom kantonu u pogledu pojednostavljivanja procedura u oblasti registracije novih biznisa. Pomoć u ovom pogledu mnogo znači, posebno ako se ima u vidu da je Makedonija jedna od 5 najbolje rangiranih zemalja u svijetu u brzini i efikasnosti procedura za registraciju novih biznisa. To je reforma koju je Makedonija trebala i učinila na svom putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Nakon sastanka u Uredu premijera, premijer Gutić i Ambasdor Rexepi će prisustvovati obilježavanju 130 godina poslovanja Solane u Tuzli.

(RTV7/Ured za informisanje TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*