Kako unaprijediti položaj ranjivih kategorija djece?

U povodu „Dječije nedjelje“ Amica Tuzlanska je organizovala okrugli sto o temi „Zajedničko djelovanje institucija vlasti i civilnog društva u multidisciplinarnoj podršci najranjivijim kategorijama djece“.

Jedan je od zaključaka sa ovog skupa je da vladin i nevladin sektor moraju raditi zajedno na kvalitetnim i konkretnim projektima koji će biti usmjereni ka poboljšanju položaja ranjivih kategorija djece, gdje se ubrajaju: djece bez roditeljskog staranja, romska djeca i djeca sa invaliditetom, ali i mališani iz socijalno ugroženih porodica.

Prema riječima Irfanke Pašagić, predsjednica Amice Tuzlanske, koja je bila organizator okruglog stola, samo se zajedničkim djelovanjem može popraviti položaj djece, bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.

Saverio Pancaldi, predsjednik italijanskog Udruženja Adotatando, koje već godinama sarađuje sa Tuzlanskom Amikom ističe da je osnovno identifikovati najčešće probleme najmlađe populacije te zajednički raditi na njihovom rješavanju.

Komentari i preporuke sa okruglog stola poslužit će za planiranje i stvaranje pretpostavki za unaprijeđenje i nove vidove saradnje usmjerene ka onima kojima je pomoć najpotrebnija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*