Ovo je novi prvi čovjek svjetskog fudbala

Međunarodni fudbalski savez u četvrtak je potvrdio kako će za vrijeme 90-dnevne suspenzije Sepa Blatera funkciju predsjednika obavljati podpredsjednik Isa Hajatou, inače predsjednik Afričke fudbalske konfederacije (CAF).

Etička komisija je privremeno na 90 dana suspendovala predsjednika na odlasku Sepa Blatera, te podopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Mišela Platinija, koji je ujedno i predsjednik UEFA-e.

Prema Statutima FIFA-e i UEFA-e, kada je predsjednik onemogućen u obavljanju svoje funkcijei, mijenja ga najviše rangirani potpredsjednik, u FIFA-inu slučaju to je Kamerunac Isa Hajatou, inače predsjednik Afričke fudbalske konfederacije (CAF), a u UEFA-inu Španac Angel Maria Viljar.

Hajatoua je 2011. godine Etička komisija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) optužila za sukob interesa, jer je bio na platnoj listi marketinške agencije koja je poslovala s FIFA-om, dok je Viljar takođe pod istragom etičke komisije FIFA-e zbog nepravilnosti pronađenih u špansko-portugalskoj kandidaturi za domaćinstvo SP-a 2018. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.