Bavarska zbog izbjeglica Angeli Merkel prijeti tužbom

Njemačka savezna država Bavarska prijeti kancelarki Angeli Merkel i njezinoj vladi tužbom pred ustavnim sudom ukoliko vlada ne donese mjere za efikasnije smanjenje broja tražitelja azila koji dolaze u Njemačku, rekao je bavarski premijer Horst Seehofer u petak u Muenchenu.

“Jedna strana se ne drži pravila dok druga strana želi da pravila budu poštovana“, objasnio je Seehofer namjeru svoje vlade nakon njezine izvenredne sjednice.
Kako je priopćio kabinet u Muenchenu, vlada Bavarske bi pred ustavnim sudom u Karlsruheu saveznu vladu tužila zbog “ograničavanja učinkovitosti saveznih zemalja“.

Seehofer, iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) , sestrinske stranke kancelarkine Kršćanske demokratske unije (CDU), nije naveo kada bi tužba mogla biti podnesena te je ustvrdio da je tužba “posljednja opcija“ tj. da će biti podignuta jedino ako vlada Angele Merkel ne poduzme “odgovarajuće korake“.
Bavarska vlada je na svojoj izvanrednoj sjednici u petak još jednom zaprijetila zatvaranjem njemačko-austrijske granice.

“Ako Savezna vlada i po ovom pitanju i dalje ne bude radila ništa, Bavarska zadržava pravo uvesti nužne mjere“, stoji u saopštenju. Seehofer je “iz strateških razloga“ odbio objasniti o kakvim se mjerama radi.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann je najavio mogućnost hapšenja izbjeglica odmah nakon prelaska granice.
“U takvoj situaciji će izbjeglice možda razmisliti o dobrovoljnom povratku“, rekao je Herrmann.

Unatoč otvorenom sukobu sa saveznom vladom, u kojoj sudjeluje i njegova stranka, Seehofer je objasnio da s kancelarkom Angelom Merkel “nije u svađi“.

Šef kancelarkinog kabineta Peter Altmaier, koji od srijede obnaša i funkciju koordinatora izbjegličke politike, a komentarisao je kratko kako za ustavnu tužbu Bavarske da “nema temelja“.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.