Japanci poljoprivrednike zamjenjuju robotima

Poljoprivrednici u budućnosti više neće biti potrebni u Japanu, jer kompanija Spread namjerava da stvori farmu bez farmera, odnosno fabriku povrća u kojoj će umjesto seljaka raditi roboti – u svim fazama proizvodnje.

Prema toj zamisli, roboti će saditi sjeme, presađivati i uzgajati povrće, sve do berbe, a onda će uzgojenu biljku ili plodove automatski prenositi u predviđeno pakovanje i prosljeđivati ga lokalnim dućanima, piše portal Bug.

Spread je 2006. godine već otvorio farmu u zatvorenom prostoru koja doprema zelenu salatu u 2.000 prodavnica na području Tokija, a sada radi na novom poboljšanom modelu “fabrike povrća” koja će, za razliku od dosadašnje farme, biti potpuno automatizovana.

U planu je stvaranje farme bez farmera, u kojoj će radnici biti zamijenjeni robotima u svim fazama proizvodnje povrća.

Automatizacijom procesa proizvodnje povećala bi se proizvodna moć, pa bi novi model farme mogao, na primjer, da proizvede 30.000 glavica zelene salate, dok se na tradicionalnoj farmi, koja uzgaja povrće na polju istih dimenzija, može uzgojiti 26.000 glavica, a ubrati se mogu samo od dva do četiri usjeva po sezoni.

Proizvođači očekuju da će takav oblik potpuno automatizovane unutrašnje farme biti model za proizvodnju povrća u budućnosti širom svijeta, i ističu nekoliko prednosti njihovog koncepta.

Kao prvo, prednost se ogleda u očuvanju životne sredine i manjoj potrošnji vode od tradicionalnih farmi, jer nova tehnologija omogućava recikliranje čak 98 posto iskorištene vode.

Pored toga, predviđeni sistem osvjetljenja baziran je na obnovljivoj energiji, a kontrolisaće se i temperatura, vlažnost i koncentracija ugljen-dioksida, tako da oni budu optimalni za razvoj biljke.

S obzirom na to da je fabrika potpuno zatvorenog tipa, nisu potrebni pesticidi i herbicidi, a klimatske promjene koje mogu da dovedu do suše ili poplava, u tim fabrikama ne ugrožavaju opstanak povrća. Uz sve to, biljke neće imati dodira s čovjekom, pa se očekuje i veći higijenski standard.

Prema navodima proizvođača, oprema bi trebalo da se dizajnira za brz i djelotvoran rad, a istovremeno mora da bude i dovoljno sofisticirana da ne dođe do oštećenja biljke.

Iako automatizacija cjelokupne proizvodnje još nije sasvim završena, najavljena je gradnja nove farme u 2016. godini, a otvaranje u 2017.

Potpuna automatizacija farme i podizanje njenog rada na takav nivo samoodrživosti dovešće do smanjenja izdataka za proizvodnju, što bi dovelo do niže cijene povrća.

Kompanija Spread očekuje da će se slične fabrike povrća graditi širom svijeta i da će njihova nova farma biti model za potpuno robotizovanu proizvodnju povrća u budućnosti, navedeno je u tekstu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.