12.oktobar – Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Evropi ima više od tri miliona oboljelih od reumatoidnog artritisa, a procjenjuje se da je u BiH od te bolesti oboljelo oko 33.000 ljudi. Od artritisa boluje preko 5.000 osoba na području Tuzlanskog kantona. U BiH ne postoje registri ovih oboljenja i broj oboljelih raste iz godine u godinu. Važno je napomenuti da RA nije bolest starih ljudi, nerijetko se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta kao i kod osoba od 25 pa nadalje godina.

Reumatoidni artritis je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. Oboljenje uzrokuje invaliditet koji značajno skraćuje životni vijek oboljelih. Ova teška bolest se češće javlja kod žena nego muškaraca. Pored zglobova je sistemska bolest koja napada i druge organe. Reumatoidni artritis kod većine oboljelih ima izrazito progresivan tok, nastaju teška oštećenja lokomotornog aparata sa deformacijama zglobova i propadanjem mišića. Sve to dovodi do umanjenja radne sposobnosti kao i do smanjenja sposobnosti bolesnika za obavljane osnovnih svakodnevnih aktivnosti. Vremenom dolazi do razvoja teške invalidnosti i ovisnosti o pomoći druge osobe.

UZROCI NASTANKA: Prema navodima stručnjaka, uzok reumatoidnog artritisa je još uvek nepoznat, a smatra se da može nastati ukoliko postoji neka infekcija koja se nije tretirala na vrijeme, zbog genetskih predispozicija, također često nastaje kao posljedica jako stresa.

SIMPTOMI: Jutarnja ukočenost, malaksalost, gubitak težine, umor, simptomi slični običnoj gripi samo su neki od početnih simptoma reumatoidnog artritisa. Problem predstavlja to što se simptomi nekada ne prepoznaju na vrijeme, te se sa liječenjam započinje kasno.

PRAVOVREMENA DIJAGNOZA I ADEKVATNO LIJEČENJE SU OD VELIKOG ZNAČAJA KAKO ZA OBOLJELE TAKO I ZA NAŠU DRŽAVU!

Uz adekvatno savremeno liječenje, rehabilitaciju, promjenu životnih navika i prehrane za ove oboljele ima nade.

(Agencije/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*