Provođenje reformske agende: U BiH zabilježen ekonomski rast

Reformska agenda, koja predstavlja plan aktivnosti prema kojem Bosna i Hercegovina provodi reforme u zemlji, dala je svoje prve rezultate, a među njima je prvenstveno ekonomski rast koji je zabilježen u zemlji. Istaknuto je ovo danas tokom sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa predstavnicima Evropske unije u BiH i Svjetske banke, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji sastanak dio je redovnih aktivnosti s ciljem planiranja daljnjih koraka koji su propisani reformskom agendom čije je provođenje BiH obavezala.

“Glavna tema današnjeg razgovora je bio zakon o državnim službama koji slijedi. Ovo spada u red prioritetnih aktivnosti jer harmonizira mjere radnopravnog zakonodavstva. Ovim zakonom postiže se uspostavljanje fleksibilnije i efikasnije javne uprave. Jasno je da na putu reformi svaki dio društva mora doživjeti promjene. Otpuštanja neće biti, ali ni zapošljavanja. Zakon omogućava vertikalno i horizontalno pomjeranje službenika”, kazao je Novalić.

Budući da je pozitivno ocijenjeno provođenje agende, na redu je osiguravanje pozitivne atmosfere za investicije, istaknuto je.

“Razgovarali smo o implementaciji reformske agende i čuli konkretne i ambiciozne planove mjera i aktivnosti. To je plan najsveobuhvatnijih mjera u zemlji do sada. To je paket reformi koje međusobno ovise jedna o drugoj. Učinjeno je dosta posla, ali je isto toliko posla pred nama. Imamo pozitivne naznake, bilježi se ekonomski rast u zemlji, ali za pravi zamah trebaju investitcije, a za njih trebaju temeljite promjene vladavine prava. Mislim da u fokus treba sada biti snažniji na reformi pravosuđa”, kazao je šef delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Prema njegovim riječima, da bi se reforme sprovele u djelo potrebni su državni službenici koji će ih provoditi, a ne osporavati.

“Prisutna je inertnost u nekim sektorima javne uprave koji nisu spremni provoditi zakone. Vlada je ta koja zajedno sa parlamentom usvaja zakone i propise koje birokratija treba provoditi. Odatle je važna reforma javne uprave. Velika je i preskupa postojeća administracija u zemlji i to je pitanje koje moramo rješavati, to je svakako jedan od najvećih izazova u zemlji”, kazao je Wigemark.

Na komentare kako bosanskohercegovački entiteti nisu usklađeni po pitanju provođenja reformske agende, Wigemark ističe da je u tom slučaju zajedništvo neophodno kako bi zemlja krenula naprijed.

“Osjetim dozu skepticizma kada je riječ o ovom mehanizmu. Već sada imamo značajan stepen usklađenosti u pripremi odgovarajućih propisa. Jasno je da je u ovoj zemlji nužno imati zajedničko unutrašnje tržište jer samo tako zemlja može ući u EU”, kazao je šef delegacije EU u BiH.

Podsjetio je kako je EU jasno podcrtala tri važna uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo u Uniju.

“To je pod jedan: napredak u provedbi reformske agende, drugi uslov je nakon stupanja na sporazuma o stabilizaciji, prilagoditi ga trgovinskom dijelu i na tome se radi trenutno, u tom smislu smo riješiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Treći uslov je mehanizam koordinacije. I na tom putu je postignut napredak, vjerujem kako će se ovo pitanje prevazići u narednim mjesecima”, zaključio je Wigemark.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*