UN u BiH obilježava Međunarodni dan smanjivanja rizika od katastrofa

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i uz podršku Ambasade Švicarske, radionicom “Znanje za budućnost” danas obilježavaju Međunarodni dan smanjivanja rizika od katastrofa.

Smanjivanje rizika od katastrofa postaje sve važnije pitanje, jer one uzrokuju 250 do 300 milijardi američkih dolara štete svake godine u cijelom svijetu.

Cilj radionice je da se potakne unapređena razmjena informacija i iskustava u ovoj oblasti uz fokus na primjere dobre prakse iz inostranstva, te participativno planiranje.

Izloženost BiH nepogodama pokazala se tokom 2014. godine. Osim ljudskih žrtava, pričinjena je i materijalna šteta koja iznosi više od dvije milijarde eura.

U radu radionice sudjelovat će više od 30 predstavnika institucija nadležnih za upravljanje rizicima od katastrofa, međunarodnih organizacija, predstavnika civilnog društva, kao i predstavnici ambasada.

– Radionica je jedan u nizu koraka koje će Ujedinjene nacije u BiH poduzimati da bi se u suradnji sa svim domaćim nadležnim institucijama radilo na smanjivanju rizika od mogućih katastrofa – saopćeno je iz UNDP-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.