Draft teatar Tuzla uspješno nastupio u Belom Manastiru i Šidu

Drugi pozorišni festivalski vikend je u punom jeku u jedinom baranjskom gradu – Belom Manastiru. Do kraja je ostalo još tri puna vikenda dobrih pozorišnih predstava i popratnih sadržaja. Petak je „otvorila“ psihološka drama „Aviospotting“ Kolašinskog amaterskog pozorišta iz Crne Gore, čiju režiju potpisuje student režije, Zoran Rakočević. To je snažna, provokativna, moderna drama, koja govori o nesretnoj porodici koja se suočava sa tragedijom.
Subota je bila u znaku smijeha. Draft teatar Tuzla (BiH), koji već petu godinu dolazi u Beli Manastir, predstavio se s odličnom komedijom „Ne šetaj se gola“. Tuzlaci, inače sada već dobro poznati belomanastirskoj publici, ponovno su ih oduševili i zaradili dugotrajan aplauz. Najviše dojmova publike ostavili su Jasmin Salkić i Almedina Salčinović, iako je publika hvalila cijeli ansambl i dobro se nasmijala. Tuzlaci, koji su, slobodno možemo reći već tradicionalno u Belom Manastiru, do dugo u noć družili su se, pjevali i plesali sa domaćinima.

Draftovci su dan prije dolaska u Beli Manastir, igrali dvije predstave i na festivalu u Šidu (Srbija) – „Svratište u pozorište“ , gdje su se publici predstavili s monodramom „S čime, s kime u EU?“, Dragana Tešića (koja je u Belom Manastiru ranijih godina 2 puta igrana zbog velikog interesa publike) i već spomenutom „Ne šetaj se gola“. Zanimljivo je napomenuti kako su međusobne saradnje plod dobre organizacije, budući da su Draftovci u Šid stigli po preporuci Belog Manastira, a čiji je šidski čelni čovjek tamošnjeg pozorišta, Cvetin Aničić, inače redatelj u Belom Manastiru. U nekoliko su navrata ova pozorišta i govorila u medijima, da je to upravo cilj njihova rada. Međusobne razmjene, gostovanja, saradnje i širenje kultura svojih zemalja.

No, osim zajedničkih druženja, ova dva pozorišta, koja imaju sklopljenu saradnju kroz Povelju iz 2011.godine, dogovarali su i nove projekte između Tuzle i Belog Manastira, razvijajući kao i zadnjih pet godina odličnu promociju svojih gradova i primjer kulturne razmjene, ali i primjer dobre prakse od kulturnog interesa i za Bosnu i Hercegovinu ali i za Hrvatsku, za što su najviše zaslužni i čelni ljudi ova dva pozorišta – naš Dragan Tešić – Teša, u ime Draft teatra i Daniela Taslidžić Herman u ime belomanastirskog pozorišta. A i za Danielu Taslidžić Herman, možemo uskoro reći, naša, budući da je upravo prije 4 godine izabarala Tuzlu te došla u naš grad na  odsjek historije, čija je studentica završne godine, te s polja kulture aktivno promoviše kako tuzlansku pozorišnu scenu, tako i sam grad u prekograničnoj saradnji s Hrvatskom.

Nedjelja je bila u znaku domaćina, koji su četvrti put u punoj pozorišnoj dvorani odgirali hit predstavu „Dnevnik Anne Frank“, koja je izvedena revijalno, izvan konkurencije za nagrade.

“Dnevnik Anne Frank”, nagrađivana drama koja je pobjedila na 8. pozorišnom festivalu u Slavonskom Brodu i predstavljala Osječko – baranjsku županiju na 55. državnom festivalu u Vodicama, ponovno je odigrana u Belom Manastiru. Predstava koja je obilježila 70 godina od smrti najpoznatije žrtve Holokausta – Anne Frank, posvećena je svim nedužnim žrtvama ratova, posebno djeci i govori u borbi za ljudski život u vihoru Drugog svjetskog rata, vremenu kada je Adolf Hilter pokušavao provoditi svoj plan “Konačno riješenje” – genocid jednog naroda.

Predstavu je osim zainteresirane publike, sa velikim zanimanjem gledao i dožupan Osječko – baranjske Županije, dr.sc. Željko Kraljičak. Predstava je pozvana je da 14. novembra predstavlja republiku Hrvatsku na prestižnom Repassage festivalu u Ubu (Srbija),a prema dostupnim informacijama, Anne Frank zaigrat će i na tuzlanskim pozorišnim daskama koje život znače.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*