Dom naroda PSBiH: Pola kazne platiš, pola država oprašta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o dopunama Zakona o prekršajima kojim se lice protiv kog je izdat prekršajni nalog, plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga, oslobađa plaćanja ostatka kazne.

Inicijator za donošenje zakona bila je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Praksu oslobađanja polovine kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga odranije provode Republika Srpska i Federacija BiH i ona daje dobre rezultate.

U prvom čitanju usvojeni Zakoni o azilu i strancima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog zakona o strancima, koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonima razdvajaju se ove dvije oblasti kako bi trajnije bila riješena pitanja migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

Krediti ubuduće samo u eurima

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojim se zabranjuje indeksiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti, osim u eurima.

Ovaj zakonski prijedlog u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara BiH na osnovu zaključka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je u aprilu vodio raspravu o problemu kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju duga u švicarskim francima.

Zainteresovanih za raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača nije bilo, a protiv su bila tri delegata iz entiteta Republika Srpska.

O Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH prošle sedmice raspravljano je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kada su poslanici SNSD-a upozorili da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH i materiji koja se regulira Zakonom o obligacijama.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Odbijeno negativno mišljenje o Zakonu o policijskim službenicima

Dom naroda odbacio je negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH i vratio ovaj zakonski prijedlog na ponovno razmatranje ovoj komisiji.

Predloženim zakonom, koji se nalazi u prvom čitanju, omogućava se ostvarivanje prava na penziju i policijskim službenicima sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su napunili 40 godina staža, ali ne i 65 godina starosti.

U slučaju da su ispunili uvjete za penzionisanje prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ali ne i po zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju koji važi u mjestu njihovog prebivališta, predviđa se njihovo vraćanje na posao u policijsku agenciju u kojoj su radili.

Delegat Ognjen Tadić (SDS), koji je uz Darka Babalja (SDS), predlagač Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH pozvao je delegate da odbace negativno mišljenje o predloženom zakonu i daju mu šansu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*