Una i Sava kritično rastu, prve kuće poplavljene kod Bosanske Dubice…

Zbog prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, prema kojoj se očekuju jače padavine, službe civilne zaštite su u pripravnosti. Odsjek za civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz rijeke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera na zaštiti imovine, prenose novinska agencija Patria.
Zbog obilnih padavina juče je u Knežici kod Bosanske Dubice, zbog naglog povećanja vodostaja rječice Knežice, zaplavljeno 20 kuća. Prema riječima šefa odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici, Đure Trubarca, nadiranje bujičastih voda koje su i dovele do problema jutros se smirilo.
U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od jučer je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još uvijek ispod kritičnih tačaka. Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Bosanska Dubica u mjestu Milića Gaj. Međutim, voda se povukla i saobraćaj se jutros odvija redovno.
Kada je riječ o Bosanskoj Kostajnici, Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu. Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Zahavljujući aktivnostima na čišćenju korita, koje su hitno preduzete usljed obilnih padavina, rječica Tavija, koja prolazi kroz centar Bosanske Kostajnice, nije se izlila, iako je vodostaj visok.
U Bosanskom Novom, Sana i Una su takođe u porastu, ali nisu izlile iz korita. Međutim, velike probleme prave bujičaste vode. Kako saznajemo iz novogradskog Centra za obavještavanje, tri kuće su poplavljene u naseljima Roga, Matavazi i Crna Rijeka, a voda ugrožava još tridesetak domaćinstava.
Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca. Zbog izlijevanja potoka i rječica u prekidu su: regionalni put Blagaj – Budimlić Јapra u mjestu Suhača, te lokalni putevi: Blagaj – Vitasovci i Blagaj – Radomirovac u mjestu Blagaj, Rudice – Osredak u mjestu Čađavica dva, a u prekidu je i lokalni put u mjestu Agići – Kršlje u mjestu Јagodnjak.
Vodostaj Sane u Prijedoru jutros iznosi 295 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke.
Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podrumskih prostorija u gradu i okolnim naseljima.
Јučer je zbog nadiranja površinskih voda bilo ugroženo nekoliko kuća u Rasavcima, ali i fabrika “Nuti due” u istom prijedorskom selu.

(Depo portal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.