Najmanje 580 komorata izgubilo je živote u bh. jamama

Rudarska nesreća koja se u utorak dogodila u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, u kojoj su poginula četiri rudara, podsjetila je na brojne rudarske nesreće u našoj zemlji u kojima su poginula više od 582 rudara.

U stogodišnjoj historiji Rudnika Kakanj desile su tri velike rudarske nesreće u kojima su poginula ukupno 274 rudara.

U nesreći u “Staroj jami” 1916. godine poginulo je 19 rudara, a 1934. godine život je izgubilo 127 radnika. Sedmog juna 1965. godine u jami “Orasi” desila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika, dok je teže i lakše povrijeđeno 20. Još jedna velika nesreća u ovom kakanjskom rudniku desila se 14. marta 1970. godine, kada je uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo 50 rudara.

Najveća rudarska tragedija u Bosni i Hercegovini desila se 26. augusta 1990. godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle. Nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok nikada nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara najmlađe smjene ovog rudnika.

Još jedna tragična rudarska nesreća desila se 5. septembra 2014. godine, kada je u gorskom udaru zeničkom Rudniku mrkog uglja “Raspotočje”smrtno strdalao pet rudara.

U istom zeničkom rudniku, starom 133 godine, nesreća se desila i 30. marta prošle godine, kada je prilikom obrušavanja stijena u rudničkim hodnicima povrijeđeno 11 rudara. U istom rudniku se 23. marta 2010. godine dogodio gorski udar. Zbog nedostatka zraka, 14 rudara je završilo u bolnici, a četvorica su zadržana na liječenju.

U “Staroj jami” u Zenici 5. augusta 2013. godine jedan rudar je poginuo, a šest rudara zadobilo je lakše i teže tjelesne povrede.

Rudarske nesreće prethodnih decenija zabilježene su i u rudnicima Breza, Kakanj, Kreka…

U periodu između 1970. i 1976. godine, u rudniku u Brezi su se desile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, a u drugoj 17.

Dana 23. jula 1993. u pogonu Stara jama Zenica dogodila se nesreća u kojoj su poginuli Stojaković Franjo, Stjepić Mato, Mustafić Ahmet i Čeljo Sadik na zahtjev tadašnjeg rukovodstva okruga ušli u jamu. Kasnije su umalo stradali i članovi Spasilačke čete koji su ih izvlačili.

Velika nesreća se dogodila i 6. maja 2012. godine, kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Njega je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći povrijeđeno je još pet rudara.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, 5. septembra iste godine desila se još jedna nesreća u ovom rudniku. Smrtno je stradao 26-godišnji Almir Hajduković, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija, kada je došlo do gušenja rudara. Povrijeđeno je šest rudara.

(Radiosarajevo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.