Dragan Čović: BiH će do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina će najkasnije do 31. decembra ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i HercegovineDragan Čović tokom današnjeg susreta sa Lubomirom Zaoralekom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Čović informisao je ministra Zaoraleka o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima koje se čine u ispunjavanju uslova ka eurointegracijama naše zemlje. Informisao ga je i o neophodnim koracima koji će biti preduzeti prije podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

“Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutrašnjim reformama u BiH, sa svim nivoima vlasti koordiniramo provedbu zacrtane reformske agende, kako bi planirana aplikacija bila kredibilna”, istakao je predsjedavajući Čović.

Naglasio je da je svaki napredak BiH na evropskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji, te da je ovo historijska prilika koja se ne smije propustiti.

Ministar Zaoralek istakao je kako Bosna i Hercegovina i Češka Republika, osim fizičke bliskosti, imaju mnogo više zajedničkog nego što se može učiniti na prvi pogled. To su, naveo je, tradicionalne veze koje se protežu u prošlost, a koje se produbljuju i u novije vrijeme.

“Obradovani smo pozitivnom atmosferom i pomacima s kraja prošle godine, koji su se nakon godina zamrznutog statusa quo, pokrenuli u BiH realizovanjem reformske agende i u ovom trenutku tu agendu smatramo apsolutnim prioritetom vaše zemlje i spremni smo pružiti ruku pomoći”, kazao je ministar Zaoralek.

Istakao je kako je najintenzivnija češka podrška upravo usmjerena na nastojanja iz oblasti integrisanja BiH u EU, o kojima ga je predsjedavajući Čović informisao. Kazao je kako provedba reformi u BiH mora biti što vidljivija, kako bi ulagači iz Češke prepoznali bh. privredu, spremnu za nova ulaganja.

Obavijestio je predsjedavajućeg i o radu Višegradske grupe, kojom Češka upravo predsjedava, o osnivanju fonda zemalјa Zapadnoga Balkana, po uzoru na Međunarodni višegradski fond, koji bi trebao biti potpisan na predstojećem ministarskom sastanku Višegradske grupe (kojemu će prisustvovati i Republika Hrvatska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija), a koji će biti održan 13. novembra ove godine u Pragu.

Sagovornici su ocijenili da su politički bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike veoma dobri i bez otvorenih pitanja, a na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktuelnoj migracionoj krizi u Evropi i prilikama u našoj regiji.

Sastanku su, u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva iz Republike Srpske, prisustvovali šef Kabineta Elvir Čamdžić i savjetnica Diana Čekić.

(Radiosarajevo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*