Vlada TK: Povećan broj prvačića u TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o upisu u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2015/2016. godinu.

U prvi razred osnovne škole upisan je 4.521 učenik od čega je 48% djevojčica i 52% dječaka. U odnosu na prošlu godinu upis učenika u prve razrede, ove godine je povećan je za 168 učenika ili 3,85%.

Za određena zvanja i zanimanja postoji veći interes učenika nego što se očekivalo, tako da su napravljene određene izmjene plana upisa učenika u srednje škole, a sve u cilju da bi se učenicima obezbijedilo da se upišu u škole za čija su stručna zvanja i zanimanja najviše zainteresovani.

Odlukom Ministarstva, uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona, proširena je upisna kvota za upis u medicinske škole, u smislu da škole izvrše prijem učenika koji su ostvarili minimalno 65 boda.

Stupanjem na snagu ove Odluke, dodatnih 273 učenika upisano je u srednje medicinske škole, što iznosi ukupno 648 učenika koji su se upisali u 27 odjeljenja prvih razreda srednje škole za stručna zvanja medicinske struke.

Vlada je usvojila Informaciju o stanju u industriji, energetici i rudarstvu sa ostvarenim rezultatima poslovanja za prvih šest mjeseci ove godine. Privredna društva resorne oblasti ostvarila su ukupan prihod u iznosu od 737,54 miliona KM, što u odnosu na isti period 2014. godine u kojoj je ukupan prihod iznosio 698,35 miliona KM, predstavlja povećanje od 6%.

U rudarstvu je ostvaren ukupni prihod u ukupnom iznosu od 144,88 miliona KM i predstavlja smanjenje za 12% u odnosu na isti period 2014. godine.

U energetici ukupan prihod se smanjio za 8% u odnosu na I-VI 2014. godine i iznosi 180,21 miliona KM.U sektoru industrije ostvareno je povećanje prihoda za 22% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 412,45 miliona KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*