Medicinska marihuana od danas legalna u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se od danas indijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe, jer je nasnagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja koji omogućava korištenje indijske konoplje za oboljele od multipla skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Stupanjem na snagu pravilnika stvoren je pravni okvir za uvoz lijekova na bazi indijske konoplje. To, međutim, ne znači da će pacijenti već danas u apotekama moći da kupe medikamente na bazi indijske konoplje, jer njih još nema.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da obzirom na malo tržište, do sada nijedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj, tako da cijeli postupak može potrajati i nekoliko meseci.

Pacijenti će sa receptom lijek moći da kupe u drugim državama i da ga bez straha unesu u zemlju.

Prema pravilniku koji je stupio na snagu, medikamenti koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu se izdavati samo u apotekama na recept.

Recepte mogu prepisati izabrani porodični ljekari, doktori zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijaliste pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Recept će se moći propisivati za količinu lijeka potrebnog za liječenje do najviše 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama.

Stručna komisija za legalizaciju medicinske marihuane osnovana je početkom godine, a rad je završila u augustu donošenjem smjernice za njenu upotrebu u medicinske svrhe, uz preporučene druge konvencionalne oblike liječenja.

Utvrđeno je da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaliječi ili trajno izliječi bolesti, ali da neki od njih smanjuju simptome, zbog čega je i dato “zeleno svjetlo” za legalizaciju.

Prema evidenciji Kancelarije za suzbijanje droga, 12 zemalja Evropske unije omogućilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i to: Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija i Slovenija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*