Povodom 16.oktobra Svjetskog dana hrane, koji je ove godine posvećen tlu, u Tuzli je po osmi put organizovan Međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom “Hranom do zdravlja”.
Osnovni cilj organizatora, Tehnološkog i Farmaceutskog fakultet Univerziteta u Tuzli, jeste promocija zdravog životnog stila i zdrave prehrane.
Skup je okupio oko 70 učesnika, koji su predstavili svoje naučne i stručne radove, sa temama koje se odnose na dijetetiku, analizu hrane, proizvodnju zdrave hrane, nutricionizam, hirurško smanjenje tjelesne mase i slične teme.
Na zdrav način ishrane utiče nekoliko faktora, a kako je ovom prilikom istaknuto, dva osnovna su nedovoljna educiranost stanovništva i ekonomska situacija.
Radovi koji su predstavljeni ovom prilikom, biće objavljeni u Zborniku, te u znanstveno-stručnom časopisu za nutricionizam i dijetetiku, pod nazivom “Hrana u zdravlju i bolesti”.
(RTV7)