Alen Muhić, dijete silovane Fočanke: Odustao sam od upoznavanja sa majkom

Priča o “nevidljivoj djeci ratova”, djeci silovanih žena, djeci koja su ostavljena odmah nakon poroda je svakako priča o 22-godišnjem Alenu Muhiću.

Dijete ratnih strahota, dijete silovane majke. Rođen je ratne 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče. Rodila ga je, a da ga nije ni nahranila. Nije mu dala ni ime. Pobjegla je jer je u tom trenutku to dijete za nju predstavljalo plod užasa kojeg je preživjela u Miljevini na području Foče.

Alen danas ima 22 godine. Živi u Goraždu i radi kao medicinski tehničar u istoj bolnici u kojoj je i rođen. Nedavno se i oženio i zasnovao svoju porodicu.

O Alenu, djetetu ratnih strahota, prije 11 godina je snimljen film “Dječak iz ratnog filma”, u režiji Šemsudina Gegića. Novi film “Stupica nevidljivog djeteta”, autora Šemsudina Gegića s Alenom kao glavnim junakom snimljen je u okviru serijala Oral BiHistory, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA i predstavlja jedini film rađen u dokumentarno-igranoj formi.

Veliko interesovanje vladalo je za ovaj film. Svi su čekali da li će doći do susreta Alena i njegove biološke majke. Nadali su se, kao i Alen, da će napokon upoznati svoju majku.

Film je Alenova želja sa jednim zadatkom – da pronađe svoje biološke roditelje. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Alen kaže da je u prethodna dva mjeseca pokušao kontaktirati majku u Americi.

“Međutim, nekoliko puta niko se nije javljao. Zatim se javio njen suprug, pričali smo na engleskom i on mi je rekao da nema pojma o čemu se tu radi, da su to pogrešne informacije. Jednostavno, odustao sam od susreta sa njom”, ispričao je Alen za AA.

Prošlo je više od četiri mjeseca kada je bio dogovor da se nađu i napokon susretnu. Odustao je od pokušaja da je ikada upozna.

“Nažalost, odustao sam od tog upoznavanja. Nije mi rekla nikakav razlog, pretpostavljam da je do njenog muža. Možda joj on ne dozvoljava. Bila su zakazana dva, tri susreta. Nije došla. Stavio sam tačku na to, posvetio sam se svom novom životu”, poručio je Alen koji se u septembru ove godine oženio i sa suprugom krenuo dalje, nadajući se da će izgraditi lijep život.

“Kada sjednem i razmislim – ako je nisam vidio 22 godine mogu i ostatak života bez toga”, poručio je Alen.

Prema istraživanjima, na hiljade takve djece je rođeno tokom rata u BiH. Neka od te djece, ukoliko su imali sreću kao Alen, su usvojena, neka su u domovima, neka lutaju svijetom, ali su sva sa promijenjenim identitetom i nevidljiva. Neka od te djece nisu ni preživjela rat.

Film “Stupica nevidljivog djeteta”, prema riječima autora Šemsudina Gegića, izazvao je veliko interesovanje širom BiH. Do sada ga je u nekoliko bh. gradova pogledalo više od 3.000 osoba. Za film vlada veliki interes publike, a u četvrtak će biti prikazan i u Gradačcu.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.