U Tuzli uskoro realizacija projekta ˝Youth Politics˝

YOUPol projekat je inicijativa članova Europskog parlamenta mladih (European Youth Parliament) regionalnog ureda Tuzla, u saradnji sa Omladinskom bankom Tuzla i OSCE-ovim uredom u Tuzli.

Sam projekat je edukativnog karaktera, u kome je ciljana grupa „omladinska populacija“ od 17 do 30 godina starosti. Projekat će mladima pružiti šansu da upoznaju pojam politike u Bosni i Hercegovini, na generalnoj osnovi, te će mladi dobiti priliku dijaloga sa raznim ekspertima u ovom polju, kako akademicima, tako i članovima raznih nevladinih, i vladinih organizacija.

Opšte poznata činjenica je da je mladim ljudima u Bosni i Hercegovini pojam politke apstraktan, i da nisu dovoljno upućeni u važnosti politike na njihovu, kako sadašnjost, tako i budućnost. Suština ovog problema leži u neinformisanosti pomenute populacije, i manjak mogućnosti, i prilike za informisanje u Bosni i Hercegovini. Vođeni time, članovi Europskog Parlamenta Mladih regionalnog ureda u Tuzli su odlučili da pokrenu ovaj projekat, koji bi za konačni cilj imao informisanje, interesovanje, upoznavanje političkih problema, pa i moguće uključenje mladih u politiku Bosne i Hercegovine.

Projekat se sastoji od dva okrugla stola, na kojima će učesnici dobiti priliku na interaktivno sudjelovanje u raspravljanju o određenim temama, koje u širem, ili užem smislu obuhvataju pojam politike u Bosni i Hercegovini i njen značaj za mlade, kao „populaciju budućnosti“, te finalnoj aktivnosti koja će obuhvatiti cjelokupan spektrum znanja stečenog na prijašnjim aktivnostima. Svakom od dva okrugla stola će prethoditi edukacija, koja će pobliže uvesti učesnike na tematiku okruglog stola, u cilju što kvalitetnijeg sudjelovanja na istim.

Kako je pojam politike izuzetno obilan i širok pojam, svaka aktivnost projekta će imati konkretnu temu edukacije i dijaloga. Teme će se bazirati na generalnim pojmovima i problemima u politici, npr. pojam stranaka ljevice i desnice, pozicija i opozicija, EU integracije, i mnoge druge aktuelne tematike u Bosni i Hercegovini.

Početak projekta je planiran u mjesecu oktobru, 2015.god, a sama završnica projekta je planirana sredinom mjeseca decembra, 2015.godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*