NATO u Mediteranu pokreće danas najveću vježbu decenije!

NATO će danas u Mediteranu pokrenuti najveću višednevnu vojnu vježbu u posljednjoj deceniji, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri, najavljeno je iz Alijanse.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija (EU), te Afrička unija učestvovaće u vježbama koje pokazuju posvećenost i doprinos NATO-a sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vježbi “Spoj trozubca” u narednih pet sedmica učestvovaće 36 hiljada vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenosi “Reuters”.

Iz Brisela su naveli da će vojna vježba biti održana širom Italije, Portugala, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, te Kanade, Norveške, Njemačke, Belgije i Holandije.

“Vježba Spoj trozubca 2015 će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO-a u zajedničkom modernom ratovanju i mogućnosti  Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće sigurnosne izazove”, navodi se u saopćenju.

Rusija, koja je provela nekoliko vojnih vježbi sa više od 45 hiljada vojnika ove godine i imala vojnu vježbu u Mediteranu prije pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vježbu NATO-a u centralnom Mediteranu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*