Austrija prestala primati izbjeglice iz Slovenije

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvatati izbjeglice, te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove izbjeglice, objavilo je kasno večeras slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, austrijska ministrica je slovensku kolegicu u telefonskom razgovoru obavijestila da se Austrija suočava s velikim problemom u zbrinjavanju i smještaju izbjeglica, te da do daljnjeg prestaje s njihovim prihvaćanjem, ali pri tome nije navela koliko će ta obustava potrajati, javlja agencija STA.

U razgovoru je Mikl-Leitnber također navela kako je neprihvatljivo da Hrvatska prema Sloveniji upućuje nove izbjeglice koje Austrija ne može zbrinuti, navodi STA.

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 izbjeglica dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića kojem su ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.

Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane sarađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati.

Uprkos tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslato do 1.800 izbjeglica.

“Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila”, kažu u slovenskom ministarstvu unutrašnjih poslova u izjavi za javnost.

Uz to, ocjenjuju takav postupak Hrvatske “krajnje neprihvatljivim”, te da bi se ona kao članica EU-a morala pridržavati evropske regulative.

“Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo, a očekujemo da ćemo isključivo zajedničkim snagama i saradnjom svih država koje se suočavaju s ovom krizom uspješno rješavati nastalu situaciju”, ističu u slovenskom ministarstvu unutrašnjih poslova i dodaju da “jednostrani postupak” Hrvatske u sadašnjem izbjegličkom valu ne doprinosi tim naporima.

U saopćenju se također kaže da je na granici i u unutrašnjosti države potrebno osigurati prilike koje se mogu kontrolisati, te da će idućih sati donijeti mjere kojima će “učiniti sve za nadzor novonastale situacije”, o čemu će obavijestiti javnost.

Slovenska vlada u petak je donijela odluku kojom se omogućava da u slučaju haotičnih razmjera na granici zbog izbjegličke krize policiji može pomagati vojska, logistikom, promatranjem, ali i sudjelovanjem u mješovitim patrolama s policijom na zelenoj granici, doduše bez policijskih ovlasti.

Žnidar je o situaciji na granici s Hrvatskom i izbjegličkoj krizi obavijestila i povjerenika EU-a za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopulosa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*