BiH među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta

Sumorni podaci ujedinjenih nacija svrstali BiH među 20 najsiromašnijih zemalja sveta. Svaki šesti žitelj nema ni za jedan obrok dnevno,

U BiH 700.000 ljudi živi na ivici siromaštva, a čak svaki šesti stanovnik često gladuje, jer nema novca ni za jedan obilniji i kvalitetniji obrok dnevno!

Ovi sumorni podaci Ujedinjenih nacija nedvosmisleno pokazuju u kakvoj se teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji nalazi gotovo 20 odsto stanovništva. Sve to svrstalo je BiH među 20 najsiromašnijih zemalja sveta.

Životni standard građana Republike Srpske i Federacije BiH ubjedljivo je najniži u regionu. Prema posljednjim analizama, od tri do pet KM dnevno živi svaki šesti stanovnik u BiH, a njih oko 20.000 jednom dnevno se hrani u narodnoj kuhinji.

Takođe, u BiH svaki treći građanin živi ispod životnog minimuma, nezaposlenih je oko pola radno sposobnih stanovnika (550.000), a i oni koji rade primaju platu koja je duplo manja od vrijednosti potrošačke korpe, koja iznosi oko 1.600 KM.

Više od 50 odsto penzionera u zemlji za mjesec dobije 300 maraka penzije.

Prema poslednjim istraživanjima, u BiH ima 85 milionera i svaki od njih može da kupi skupi automobil od 500.000 KM. Poređenja radi, radnik sa platom od 700 KM bi za automobile vrijedne 100.000 evra morao da radi čak 15 godina.

Uzrok siromaštva u BiH mnogi dovode u direktnu vezu sa ogromnom korupcijom. Među ukupno 175 država, BiH se nalazi na 80. mjestu. Sa 39 bodova, BiH je najkorumpiranija u regionu, pokazuje mapa koja prikazuje ko ima najviše problema sa podmićivanjem i drugim oblicima korupcije koju je objavio “Transparensi internešnel”.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.