Hag: Suđenje Mladiću prekinuto zbog “nepredviđenih okolnosti”

Iskaz svjedoka odbrane Ratka Mladića u Haškom tribunalu prekinut je ubrzo nakon početka rasprave, a u nastavku poslije pauze optuženi nije bio u sudnici.

Poslije dva pitanja koje je tužilac postavio svjedoku Draganu Kijcu, sjednica je, na zahtjev Mladićevog branioca Branka Lukića, bila zatvorena za javnost. Kada je, poslije desetak minuta otvorena, predsjedavajući sudija Alphons Orie prekinuo je zasjedanje zbog, kako je rečeno, nepredviđenih okolnosti.

Koje su to okolnosti, sudija nije saopćio ni kada je poslije dva sata zasjedanje nastavljeno razmatranjem proceduralnih pitanja.

Mladića nije bilo u sudnici, a njegov branilac Lukić je rekao da se optuženi odrekao prava da prisustvuje nastavku procesa.

Poslije administrativne rasprave, sudija Orie je nastavak suđenja zakazao za 26. oktobar.

Prije nego što je uhapšen, krajem maja 2011. godine, Mladić je preživio tri moždana udara. U Hagu je bio liječen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama.

Početkom juna 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu, kako je naveo, spasili život i izvukli ga iz groba.
Ljekar iz sudskog pritvora precizirao je tada da je Mladićevo stanje stabilno i da nema promjena nagore.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javio je BIRN-Justice Report.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*