Ministri nisu razmatrali prijedlog za imenovanje direktora SIPA-e

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatralo prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Potvrdio je to nakon sjednice i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

„Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ta točka kroz pripremu uopće nije bila ni planirana, tako da se danas o toj točci dnevnog reda nije uopće ni razgovaralo“; kazao je Krešić Feni. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uputio je Vijeću ministara BiH prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a predložen je kandidat Perica Stanić. Mektić nije prisustvovao današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, jer je bio službeno odsutan.

Kvalitetno snabdijevanje vodom za oko 250.000 građana u centralnoj Bosni

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu (Projekt regionalni vodovod Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura.

Projekt će osigurati  dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za oko 250.000 stanovnika i privrednika u Travniku, Zenici, Novom Travniku, Vitezu i Busovači.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Poslije šest godina: U Sarajevu sastanak stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom opsegu.

Bosna i Hercegovina bit će domaćin sastanka Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, koji bi trebao biti održan 11. novembra ove godine u Sarajevu. Na ovom važnom sastanku, koji se prvi put održava nakon 2009. godine, BiH će predstavljati ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica.

Vijeće ministara BiH prije ovog sastanka razmotrit će sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, koju će pripremiti Ministarstvo finansija i trezoru u sklopu priprema za sastanak.

Provođenjem Sporazuma o sukcesiji Bosna i Hercegovina će dobiti preostala novčana sredstva  iz raspodjele zajedničke aktive bivše SFRJ, kao i imovinu koja pripada BiH u skladu s pojedinim aneksima Sporazuma (DKP i imovina u drugim republikama bivše SFRJ).

VMBiH započelo aktivnosti za pripremu aplikacije za članstvo u EU

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključkom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Uredi predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u saradnji s  Direkcijom za evropske integracije pripremit će ovu informaciju za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH, koja će biti održana naredne sedmice.

BiH i Slovenija intenziviraju ekonomsku i trgovinsku saradnju

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine da dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na odobrenje prijedlog za zaključivanje Zajedničke deklaracije između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima i za bh. potpisnika ovlastilo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na ovaj način dvije države žele intenzivirati ekonomsku i trgovinsku saradnju, posebno na trećim tržištima, radi povećanja konkurentnosti i direktnih stranih investicija, što bi povećalo zaposlenost, ekonomski prosperitet i političku stabilnost u regionu.

U skladu sa Zajedničkom deklaracijom, dvije države će promovirati bližu saradnju privrednika  i poslovnih udruženja, raditi zajedno na identifikaciji mogućnosti za saradnju na tržištima trećih zemalja te unapređivati zajedničke aktivnosti u industriji i turizmu.

Unaprijediti pristup tržištima BiH i Crne Gore  

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zaključivanju Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje izdaju akreditirani laboratoriji za hranu i hranu za životinje između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, s ciljem  smanjenja barijera i poboljšanja pristupa tržištima dviju država te olakšanja bilateralne trgovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da nastavi započete aktivnosti na olakšanju međusobne trgovine i potpisivanju Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje izdaju akeditirani laboratoriji za hranu i hranu za životinje između resornih ministarstava dviju država.

Akcioni plan za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija u poljoprivredi

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izradi akcionog plana za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija za odabrane podsektore vrijednosnih lanaca u poljoprivredi, koji bi  trebao biti završen do kraja ove godine.

Izrada Akcionog plana za povećanje konkurentnosti i privlačenje ulaganja u lance vrijednosti voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih prerađevina u Bosni i Hercegovini, koji bi sumirao tok implementacije entitetskih strategija i konkretnog rada na njihovoj primjeni, planirana je u okviru nastavka projekta Grupacije Svjetske banke (IFC). Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasilo je važnost daljnje tehničke podrške u okviru novog regionalnog IFC projekta Svjetske banke. Uz jačanje konkurentnosti poljoprivrede u BiH i tehničku podršku realizaciji dokumenta Mapa puta za stvaranje uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla na tržište EU, ovaj projekt trebao bi uključiti i aktivnosti za razvoj infrastrukture potrebne za izvoz poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

Usvojena informacija o problemima u funkcioniranju BHRT-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o problemima u funkcioniranju Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u saradnji s upravom BHRT-a,  predloži moguće rješenje za izmirenje obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU – European Broadcasting Union), uključujući i reprogramiranje duga.

U Informaciji su navedeni ključni problemi u vezi s naplatom i raspodjelom RTV takse, faktori koji utječu na marketinško tržište u BiH te problemi raspodjele sredstava uplaćenih na ime marketinga, kao i oko uspostave korporacije.

Prema Informaciji, ukupna potraživanja i obaveze BHRT-a do 31.12.2014. godine iznose   22.759.238,00 KM, a ukupne obaveze  i razgraničenja 24.128.634 KM, s tim da je najveća obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji, koja iznosi 6.554.831,00 KM.

Prijemi u državljanstvo zbog doprinosa ekonomiji i sportu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pojedinačne odluke o stjecanju državljanstva Bosne i Hercegovine turskog državljanina Mustafe Yavuza, privrednika i vlasnika dvije firme u Srebreniku, zbog doprinosa bh. ekonomiji, i američke državljanke Lynette Janae Kizer, potencijalne reprezentativke BiH u košarci, zbog doprinosa sportu u BiH.

Data saglasnost za glasanje državljana RH

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH, povodom predstojećih izbora za predstavnike u Hrvatskom saboru  –  7. i 8. novembra 2015. godine. Državljani Hrvatske mogu glasati na 25 biračkih mjesta u sjedištima DKP-a Republike Hrvatske na teritoriji BiH i izvan prostorija Ambasade u Sarajevu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru u periodu od 7:00 do 19:00 sati.

(federalna.ba/Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*