˝Potencijalne eksplozije u MSP i obrtima TK – prevencija i odgovor˝

Od marta ove godine Udruženje Atex je s partnerima i uz podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva TK, realiziralo aktivnosti projekta “Potencijalne eksplozije u MSP i obrtima TK – prevencija i odgovor”, u kojem su imali opću podršku ali i dalje računaju na sudjelovanje, bilo partnera, bilo korisnika.

Nesporan je stav da je oblast zaštite na radu, a posebno protiveksplozivne zaštite, od svih državnih područja u okruženju, najslabije uređena u FBiH. Pojedini kantoni, pak, imaju izražene potrebe i probleme, a među njima, ponajprije, Tuzlanski kanton ima i potencijale da unapređuje nezadovoljavajuće stanje.

Zbog nedostatne regulative i institucionalne podrške, mnoge firme i poslodavci, tražeći rješenja u oblasti sigurnosti, lutaju – počev od zastarjelih propisa, JUS standarda i prakse iz bivše SFRJ, do novih i skupljih sistema, zasnovanih na evropskim direktivama i EN standardima.

Sva preduzeća, obrti, pogoni, ustanove, svojim sudjelovanjem mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosti, u svojim prostorima i radnoj sredini, i u okruženju, kroz unapređenje regulative, razmjenu iskustava i dobre prakse, informiranje i edukaciju.

O tome će danas, na završnoj radionici projekta, u KSPC Mejdan, kroz izlaganja eksperata i diskusiju, pokušati doći do zaključaka, prijedloga i planova – kako dalje u ovoj oblasti na području FBiH i TK.

(RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*