Porodice ubijenih Srebreničana nastavljaju pravnu bitku na Evropskom sudu

Porodice trojice Bošnjaka ubijenih prije 20 godina u srebreničkom genocidu nastaviće svoju dugogodišnju pravnu bitku na Evropskom sudu za ljudska prava. Oni traže krivično gonjenje zapovjednika Thoma Karremans i njegove dvojice pomoćnika u holandskim mirovnim snaga koje su bile stacionirane u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija tokom genocida.

Holandski tužioci su 2013. godine odbili da podignu tužbu protiv trojice pripadnika mirovnih snaga, a sud je u aprilu ove godine odbio žalbu na tu odluku. Sada je Lisabeth Zegveld, advokat porodica srebreničkih žrtava poreuzela slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Ovdje se stvarno radi o tome da su oni odgovorni”, rekla je Zegveld neposredno prije nego što će slučaj zvanično biti objavljen u nedjelju.

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane Holandije vršilo nepotreban pritisak na tužilaštvo da ne podigne optužnice protiv vojnika, te da odluka u to vrijeme u spomenutom slučaju nije bila nezavisna.

Slučaj je baziran na činjenici kako su tri Bošnjaka ubijena neposredno nakon što su morali napustiti bazu holandske vojske u Srebrenici. U ranijem postupku holandski Vrhovni sud je 2013. godine proglasio Holandiju odgovornom za njihovu smrt te naložio državi da plati odštetu.

Srebrenica je u ruke vojske Republike Srpske pala u julu 1995. godine, nakon čega je ubijeno oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u najvećem masakru počinjenom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Masovna ubistva koja su počinjena okarakterisana su kao genocid od međunarodnih sudova.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*