A man stays warm by wrapping himself in a blanket as he waits to cross Serbia's border with Croatia in Berkasovo, Serbia, Saturday, Oct. 24, 2015. Thousands of migrants and refugees are still crossing from Serbia into Croatia and continuing their journey towards Western Europe. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Samit EU/Zapadni Balkan: Dogovoren smještaj za 100.000 izbjeglica

Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu sinoć je dogovoreno da se duž puta izbjeglica od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostave kapaciteti od 100 hiljada mjesta za zbrinjavanje izbjeglica u vrijeme nadolazeće zime. Od punog broja mjesta za smještaj izbjeglica 50 hiljada će ih biti na Zapadnom Balkanu.

Također će Sloveniji u roku od sedam dana biti upućeno dodatnih 400 policajaca iz zemalja EU radi pooštravanja nadzora nad vanjskih granicama Unije. Na samitu je usvojen akcioni plan od 17 tačaka za rješavanje krize.

Usvojeno je saopćenje u kojem se navodi da će zemlje duž zapadnobalkanskog puta u roku od 24 sata biti uspostavljene tačke kontrole za razmjenu informacija i saradnju direktno sa Evropskom komisijom.

Cerar: Zadovoljan sam dogovorom, ali treba ga ispoštovati!

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u jutros da je zadovoljan dogovorenim, ali da zaključke treba ispoštovati u praksi jer bi suprotno značilo početak raspada EU-a.

“Ovo je korak naprijed i sada je bitno poštovati obveze”, rekao je Cerar, dodavši kako i dalje smatra da bi u suprotnom bio ugrožen opstanak EU-a i da će Slovenija, ako se obaveze o izbjegličko-migrantskoj krizi ne budu poštivale, djelavati samostalno, ali nije konkretno kazao kako.

“Preuzete obaveze su jake, to je korak naprijed, ali idućih sedmica i mjeseci bit će potrebni novi koraci, prvenstveno dogovor o saradnji s Grčkom, što bi idućih sedmica moglo biti riješeno”, kazao je slovenski premijer.

Prema njegovim će riječima, prema zaključcima sastanka biti povećani prihvatni kapaciteti Grčke, uspostaviće se dodatne kontrole pri ulasku izbjeglica na nacionalnim granicama država na njiihovoj ruti, a i države su dale obavezu da će bolje sarađivati u obavještavanju o kretanju izbjegličkog toka i njegovoj kontroli, sve dok on ne bude smanjen.

Ako se obaveze ne bi poštivale, kako je rekao Cerar, onda bi veze među državama EU-a oslabile, a samoj EU bi zaprijetio raspad i samostalno djelovanje članica, pa i Slovenije koja bi djelovala u vlastitom interesu kako bi se zaštitila.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*